Во кое време од денот е најдобро да се пие витамин Д?

од Stefanija Kuzmanovska

Додатоците на витаминот Д се клучни за вашето целокупно здравје во текот на зимските месеци, а научниците исто така тврдат дека додатоците на витамин сонце можат да ве заштитат од Ковид-19.

Витаминот Д помага во одржување на здрави коски и заби и е исклучително важен за добро здравје. Но, во текот на зимските месеци можеби
ќе бидете повеќе изложени на ризик од недостаток на витамин Д.

Кога треба да земате додатоци на витамин Д?

Преку додатоци на витамин Д, го надоместувате неговиот недостаток во организмот, што е особено важно од септември до март, кога веројатно нема да можете да добиете доволно витамин Д од директна сончева светлина.

Ако одлучите да додадете таблети со витамин Д во вашата исхрана, има најдобро време од денот да ги земате.

Најдобро со оброк

Витаминот Д треба да се зема заедно со оброк бидејќи е растворлив во масти, што значи дека работи поефикасно кога се зема заедно со храна. Експертите препорачуваат дека е најдобро да се зема наутро.

Недостатокот не е очигледен

Недостаток на витамин Д не е секогаш очигледен, што значи дека честопати може да остане незабележано долго време. Експертите велат дека еден од најчестите знаци е необјаснет замор кој не поминува.

Други пациенти исто така пријавиле досадна болка во коските, болки во мускулите, па дури и промени во расположението.

Овие се сите причини за посета на лекар.

loading...

Слични содржини