Во кои градови живеат најчесните луѓе во светот?

од Vladimir Zorba

Онлајн платформата Reader’s Digest спроведе глобален социјален експеримент и откри каде ги имате најдобрите можности да го вратите изгубениот паричник.

Новинарите на онлајн платформата Reader’s Digest спроведоа експеримент и намерно изгубија 192 паричници ширум светот.

Во секој од нив вметнале име со број на мобилен телефон, семејна фотографија, купон и визит-картичка и 50 долари во кеш, пренесува N1si.

Потоа, во секој од 16-те избрани градови, тие намерно ги изгубиле паричниците, оставајќи ги или во паркови или во трговски центри.

И каков беше резултатот?

Хелсинки, Финска

Во 11 од 12 случаи, паричникот бил вратен. Еден од оние кои го пронашле изгубениот паричник рекол: „Финците по природа се чесни. Ние сме мала, тивка, тесно поврзана заедница. Имаме многу корупција и не носиме црвени машни“.

Мумбаи, Индија

Во 9 од 12 случаи, новчаниците ги вратиле во Индија. Дваесет и седумгодишниот уредник на видео, кој му вратил еден од паричниците на сопственикот, е убеден дека чесноста е суштинска вредност.

Будимпешта, Унгарија

Во главниот град на Унгарија паричникот е вратен во 8 случаи од 12. Еден од оние кои го пронашле е 17-годишна девојка која има искуство со ова: „Се сеќавам дека бев во автомобилот кога татко ми го забележа паричникот на страната на патот. Кога стигнавме до сопственикот, тој беше многу благодарен: без документите во паричникот, ќе мораше да ја одложи свадбата“.

Њујорк, САД

Дури и во Големото јаболко, паричникот му бил вратен на сопственикот во 8 од 12 случаи. Еден државен службеник од Бруклин го пронашол паричникот во близина на Градското собрание и го вратил, објаснувајќи дека њујорчаните се далеку од нечесни: „Сите велат дека њујорчаните се непријателски настроени, но тие се навистина добри луѓе“.

Москва, Русија

Московјаните се рангирани меѓу најчесните, враќајќи го паричникот во 7 случаи од 12. „Моите родители ме воспитаа да бидам чесна и пристојна личност“, рекол еден од московјаните што го нашол паричникот и додал: „Убеден сум дека треба да им помогнеме на луѓето“.

Амстердам, Холандија

Исто така во Холандија, во 7 случаи, паричникот го нашол патот до сопственикот. На пример, 42-годишна жителка на Амстердам забележала дека на пат кон супермаркетот ѝ паднал паричникот на новинарка – чекала да ѝ влезе во трага пред да и го врати.

Слични содржини