Volkswagen ќе ги надомести губитоците оваа година

од Vladimir Zorba

По заостанатиот дел од производството и испораките во 2022 година, Volkswagen треба повторно да ги зголеми понудите на автомобили за клиентите оваа година, рече главниот финансиски директор Патрик Андреас Мајер.

Целта е да се постигне значително зголемување на испораките, вклучително и на е-автомобилите, рече Мајер при претставувањето на деловните бројки во седиштето на компанијата. Во последно време, сепак, имаше дополнителни потешкотии во набавката на електроника и некои суровини, додаде тој.

„Ние сме внимателни оптимисти дека ситуацијата со снабдувањето ќе се стабилизира во текот на годината“, рече Мајер за време на презентацијата на плановите за нов мал автомобил од серијата електрични ID.

ID.2 треба да биде подготвен за лансирање во 2025 година и да чини под 25.000 евра (26.400 долари) во основната верзија.

Климатските активисти долго време бараат компанијата да опреми не само поголеми возила со алтернативни погони. Мајер сепак истакна дека VW мора да продолжи да внимава на своите трошоци.

Дополнително, „многу предизвикувачко опкружување во однос на понудата, цените на суровините и енергијата, како и геополитичките ситуации“ најверојатно ќе остане во 2023 година, предупреди Мајер.

Новиот извршен директор на Volkswagen, Томас Шефер и членот на одборот Томас Улбрих веќе поставија поамбициозни цели за понатамошно проширување на е-мобилноста.

На пример, уделот на чисто електрични возила во патничките возила на VW во Европа треба да биде најмалку 80% до 2030 година, а 10 нови електрични модели треба да бидат лансирани на пазарот до 2026 година.

Слични содржини