Вредноста на европската технолошка индустрија порасна за трилион долари оваа година

од Vladimir Zorba

Европа стана плодна почва за развој на технолошките индустрии, според најновиот извештај на State of European Tech 21. Вложувачкиот капитал (VC) стана водечки механизам за финансирање на претприемачите, а глобалните инвеститори се удвојуваат.

Десеткратно зголемена вредност

Европа ги надмина Соединетите Држави по износот на иницијални јавни понуди (IPO), а оние над милијарда долари стануваат норма. Но, во извештајот се вели дека Европа само што го започнува својот развојен пат и вредноста на инвестициите во следната деценија ќе изнесува милијарди.

Според податоците, во европскиот технолошки екосистем оваа година ќе се инвестираат повеќе од 100 милијарди долари капитал, речиси три пати повеќе отколку во 2020 година. Тоа е десет пати повеќе отколку во 2015 година, кога беше објавен првиот извештај за состојбата на европската технологија.

Растот на инвестициите во 2021 година во голема мера беше поттикнат од поголеми рунди; поединечните инвестиции од повеќе од 250 милиони долари се зголемени за десет пати во последните 12 месеци. Рунди под 5 милиони долари останаа во рамките на минатогодишните граници, но бидејќи вкупното финансирање расте, сега претставува само пет проценти од вкупното финансирање.

Нова рунда секој втор ден

И додека пред неколку години сè уште со ентузијазам се зборуваше за поединечни инвестиции од над 10 милиони долари, само во првите девет месеци од 2021 година беа забележани повеќе од 150 рунди на финансирање во вредност од над 100 милиони долари. Нови кругови од инвестиции од 100 милиони долари се најавуваат буквално секој втор ден оваа година.

Во износот на овие технолошки мегаинвестиции, Велика Британија води со 68 рунди од повеќе од 100 милиони долари во првите девет месеци од 2021 година. Рекордни инвестиции забележаа Германија, Франција, Шведска, Холандија и Шпанија, а експлозијата на рунди од повеќе од 100 милиони долари не ги заобиколиле другите земји во околинатаа: досега имаше 35 од оваа година, што е седум пати повеќе отколку во последните пет години.

Половина од најголемите рунди во 2021 година ги собраа финтек компаниите.

Европа во ранг со САД

Финансирањето во рана фаза е водечки показател за идниот раст, а европскиот екосистем денес е на исто ниво со оној на САД. Европските стартапи сочинуваат 33% од вкупниот капитал инвестиран на глобално ниво во рунди до 5 милиони долари, во споредба со 35% во САД.

Гледајќи го уделот на секој регион во финансирањето во раната фаза, јасно е дека европскиот удел се зголеми на сметка на САД, додека Кина забележа благо зголемување на учеството во последните пет години. Европа го зголеми своето учество во финансирањето за 13 процентни поени, додека американските се намалија за речиси 20 процентни поени.

Нови 98 европски еднорози

Европа денес произведува еднорози побрзо од кога било досега. Вкупниот број на европски еднорози порасна од 223 на крајот на 2020 година на 321 во времето на објавувањето. Од тие 98 нови еднорози, 75 имаат поддршка од ризичен капитал.

Беа потребни шест години за првата европска компанија, основана во 2000 година, да го достигне статусот на еднорог, а за следната и требаа само четири години. Сепак, на компаниите основани во 2018 година им требаше само една година да ја достигнат оваа пресвртница, а помалку од една дополнителна година да го удвојат тој број.

Првиот кипарски и латвиски еднорог

Еднорозите денес постојат во 28 различни земји низ Европа. Летонија и Кипар се најновото дополнување на оваа листа; Printful постигна статус на еднорог во мај 2021 година, откако собра 130 милиони американски долари, а Nexters Group ја достигна целта со договор вреден дури 1,9 милијарди долари.

Велика Британија сè уште е главното живеалиште на еднорозите; моментално ги има стотина, а Минхен, Стокхолм и Кембриџ се градовите со најголема концентрација на еднорози во Европа. Минхен се издвојува како милионски град со најголема вкупна густина на еднорози, Стокхолм води меѓу градовите со средна големина со 19 компании вредни повеќе од милијарда долари на милион жители. Кембриџ, сепак, се издвојува од останатите. Иако е релативно мал град, тој произведува голем број еднорози благодарение на многу високата концентрација на таленти.

Зголемен за два пати бројот на „декакорн“ компании

Не само што новите еднорози се произведуваат побрзо од порано, туку во Европа исто така расте со рекордна брзина големината на водечките европски компании. Во моментов има 26 европски технолошки компании со таканаречен статус на „декакорн“, проценети на повеќе од 10 милијарди долари.

Ова е огромен раст бидејќи на крајот на минатата година имаше само 12. Тој број наскоро би можел да се зголеми, бидејќи моментално во Европа работат 30 компании кои се проценуваат на 5 до 10 милијарди долари и уште 54 кои се движат од две до пет милијарди долари.

Во меѓувреме, се чини дека Adyen ќе стане првата европска технолошка компанија поддржана од ризичен капитал што ќе достигне проценка од 100 милијарди долари и со тоа ќе го достигне статусот „хектокорн“, компанија вредна повеќе од 100 милијарди долари.

Европа го намалува јазот

Комбинираната пазарна капитализација на десетте најголеми компании во САД и понатаму е 10 пати поголема од европската, но јазот станува се помал. Десетте најголеми европски компании додадоа 514 милијарди долари на нивната вкупна пазарна капитализација оваа година, со раст од 73%; во исто време, тој раст во САД беше 55%, додека Кинезите забележаа пад од 17%.

Вкупната вредност на екосистемот поголем од 3 трилиони долари

Иако беа потребни децении за европскиот технолошки екосистем да достигне 1 трилион долари во декември 2018 година, следните 2 трилиони долари се достигнати со рекордна брзина, за помалку од три години.

Експертите сметаат дека до крајот на деценијата десет европски компании ќе го достигнат статусот на „хектокорни“. Оптимистите велат дека нивниот број би можел да биде многу поголем.

Слични содржини