ВРХОВНИОТ СУД ОДЛУЧИ: Италија воведува данок на бакшиш

од Nikola Popovski

Како што пишуваат италијанските медиуми, бакшишите се заработуваат врз основа на ефикасноста при работа, па затоа ќе се пресметуваат како приход „врз основа на впечатокот што го оставил вработениот“.

Одлуката на Врховниот суд дојде по жалбата на Агенцијата за приходи против вработената во луксузен хотел на островот Сардинија, која е обвинета за неплаќање данок, откако заработила 83.650 евра од бакшиш за една година.

Судот се потпираше на делот 51 од Законот за данок на доход, кој воведе сеопфатен поим за приходот на вработените, така што приходот повеќе не е ограничен на платата обезбедена од работодавачот.

Поради ова, меѓу угостителите завладела паника. Тие им даваат на келнерите минимална плата, па дури и минимални тарифи за час, поради што сметале дека со бакшишите тие ќе стигнат до потолерантен приход.

Како и да е, има недостаток на келнери по пандемијата. Тие се плашат дека ќе биде уште потешко да ги добијат, или дека келнерите ќе инсистираат на пристојни плати, на кои работодавачите плаќаат повеќе даноци и придонеси отколку преостанатиот вработен. Угостителите тврдат дека државата, на крајот, ќе добие помалку, а не повеќе, пишува „Јутарњи лист“.

Слични содржини