Вртоглавицaта е придружена со непријатни симптоми: Како да ја пронајдете причината и што помага?

од desk4

Вртоглавица не е болест, туку симптом на други здравствени нарушувања и има повеќе од 350 состојби што можат да ја предизвикаат.

Вртоглавицата не е болест, туку симптом на други здравствени нарушувања, и постојат повеќе од 350 состојби што можат да ја предизвикаат. Од болки во градите и замор, па се до вртоглавици за кои луѓето бараат лекарска помош.

Вртоглавицата (вертиго) е лажно чувство на движење  или чувство на предмети што се движат или се вртат, обично е придружено со гадење и губење рамнотежа. Можеби ќе потрае неколку моменти, но може да трае со часови, па дури и денови. Лицето со вртоглавица понекогаш се чувствува подобро кога лежи мирно, но вртоглавицата може да продолжи дури и кога лицето е целосно мирно и воопшто не се движи.

Замаглувањата и вртоглавицата се еден од најчестите симптоми на оваа состојба, но важно е да се разликува вистинското вртоглавица од слични чувства, кои не се вистински вртоглавици, бидејќи причините и третманите се различни.

Третманот зависи од причината

Невролозите вртоглавица ја делат на два вида во зависност од причината.
“Првите и бенигните се периферни, додека вторите се централни. Под периферни ги подразбираме оние што имаат причина во церебралниот нерв што ги води влакната до периферно чувство на рамнотежа, периферно чувство на рамнотежа во внатрешното уво или дегенеративни заболувања на цервикален ‘рбет. Централното вртоглавица е предизвикано од некој од болест на централниот нервен систем што влијае на малиот мозок како најважен центар за рамнотежа во мозокот, а причината може да биде тумор, мозочен удар, крварење или демиелинизација во областа “.

Врз основа на анамнезата и клиничката слика, неврологот одредува понатамошен третман со пациентот, најчесто бенигна пароксизмална позициона вртоглавица (БППВ) или последиците од дегенеративни промени на цервикалниот ‘рбет, додека други, поопасни причини се релативно ретки.

Дијагностичката процедура, доколку постои сомневање за една од поопасните причини, оди во насока на МР на мозокот и цервикалниот ‘рбет, аудиовестибулошка обработка и „Доплер во боја“ на садовите на вратот.

„Третманот зависи од причината, а во случај на БППВ, симптомите речиси целосно исчезнуваат со едноставен маневар со пациентот, додека третманот на други видови вртоглавици е поврзан со причината“, посочуваа невролозите.

Честопати, третманите што можат да се применат дома, се промена на начинот на живот, како и употербата на посочените лекови од стручното лице, се доволни.

Неколку совети за прва помош

Во случај на ненадеен напад на тешка вртоглавица, најдобро е веднаш да седите или легнете за да избегнете паѓање и повреда на главата, исто така е добро да пиете малку течности, по можност сок ако падот на шеќерот во крвта предизвикал вртоглавица. Ако вртоглавицата стане честа и влијае на секојдневните активности, неопходно е да побарате помош од лекар, особено ако се придружени со нарушувања на говорот, двојно гледање или слабост на мускулите на лицето и екстремитетите. По дијагностичка обработка, лекарот ќе утврди дали е неопходно да се третира болеста што предизвика симптоми на вртоглавица, и ако тоа не е можно, постојат неколку лекови што можат да се користат за симптоматска терапија.

Слични содржини