Вучиќ: Ако Приштина продолжи вака, тогаш нема да имаме избор

од Nikola Popovski

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, на средбата во Рашка им рече на Србите од Косово и Метохија дека државата, што и да се случи, ќе биде со своите луѓе на Косово и Метохија и ќе ја поддржи нивната одлука, но исто така побара од нив да размислат за цена што сите ќе треба да ја платиме. плаќаме.

„Формулирајте како сакате, ние сме со вас. Приштина нема да го исполни договорот, и тука договорот од Брисел ќе биде спас за нас. Не реагирајте на ненасилство, но ако тие тргнат во војна, вие ќе ги заштитите луѓето, а ние ќе бидеме со вас. Само имајте на ум, која е цената што сите ќе треба да ја платиме и зошто е моето барање да се обидеме да го избегнеме тоа “, рече Вучиќ на средбата со Србите од Косово и Метохија во Рашка.

Но, ако Приштина продолжи вака, нема да имаме избор, додаде Вучиќ.

„Мојата порака до нив е дека ќе го чуваме мирот, ќе ги почитуваме договорите. Го молам НАТО да ја заврши својата работа, ги молам. Ги молам Албанците да не се обидуваат да ги стават во ред Србите со сила, и доколку се обидат, мислејќи дека со поддршка на странските сили се доволно силни за да го направат тоа, и покрај фактот дека целиот свет ќе ми ја побара главата, мојата одговорот ќе биде јасен – во таа борба „За заштита на животите на нашите деца на Косово и Метохија, нивниот опстанок, не само што ќе ги заштитиме, туку и денес, за прв пат, можам со сигурност да кажам дека ќе победиме таа борба “, рече Вучиќ.

Тој им порача на Србите дека го разбира нивниот гнев, бидејќи дочекале „да нападнат со плазма колачињата и лименките Кока-Кола и Фанта“ против долгите цевки.

Тој додаде дека добро ја разбира ситуацијата, го гледа расположението кај граѓаните и дека е свесен дека, што и да ги праша, тие нема да го послушаат, туку дека дошол да разговара со нив.

Слични содржини