Вучиќ: Ќе ни се испразни земјата, нема да имаме пет милиони луѓе

од Nikola Popovski

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, уште еднаш се обратил до јавноста од Будимпешта, каде премиерот на Унгарија, Виктор Орбан, организирал вечера за учесниците на Четвртиот демографски самит.

Тој посочил дека клучната тема е малиот број деца во Србија и дека мора да преземат сет мерки подготвени од министерот Дмитровиќ.

„Се надевам дека ќе постигнеме подобар резултат во помалите средини“, изјавил Вучиќ, додавајќи дека мора да направатпоголем скок.

„Нашите села се напуштени, другите општини во Србија се празни. Ние немаме добра ситуација никаде, дури ни во Нови Пазар. Белград ги извлекува миграциите“, рекол тој, додавајќи дека никаде не постои најдобро решение, туку дека лоша е ситуацијата. Тој исто така вели дека „Србија нема да има ниту 5 милиони жители за 20 години“.

„Нашата земја ќе се испразни“, јасен е Вучиќ.

Слични содржини