Вучиќ: Полноправно членство во ЕУ, со компромис за Косово, е начин да се постигне целта

од Vladimir Zorba

„Полноправно членство на Србија во ЕУ, со компромисно решение за прашањето на Косово и Метохија, е начин да се постигне целта и да се направи нашата земја уредена и успешна. Тоа би значело дека сме на добар, европски пат“, рече српскиот претседател Александар Вучиќ. вечерва во Собранието на град Белград присуствуваше на церемонијата по повод Денот на Европа.

По тој повод, претседателот на Србија потсети и на важноста на реформите.

„Треба да вложиме многу напор во реформите. Особено се важни реформите во областа на владеењето на правото, кои сериозно ги сфаќаме“, рече Вучиќ.

Тој изјави дека ЕУ е најважниот трговски партнер на Србија.

„Верувам дека со нови сили ќе можеме да го смениме ставот на граѓаните на Србија и да добиеме поголема почит од претставниците на ЕУ“, рече Вучиќ.

Тој им се заблагодари на лидерите на ЕУ за соработката во најважните инфраструктурни проекти, како што е железничката пруга Белград-Ниш-Прешево, велејќи дека Европа може да смета на Србија.

Слични содржини