Вучиќ во ОН: Која е разликата меѓу територијалниот интегритет на Украина и Србија?

од Берта Китинска

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, се обрати на Генералното собрание на Обединетите нации на 77. седница, при што истакна дека нашата земја го почитува територијалниот интегритет на Украина и покрај последиците од нарушувањето на нејзиниот, кои, како што истакна, се уште се многу чувствував.

„Сè што правиме овде денес изгледа релативно бледо, нашите зборови звучат шупливо и празно во споредба со реалноста. Таа реалност е дека овде никој никого не слуша, туку само гледа на сопствените интереси и ги отфрла правилата на кои се заснова оваа организација“, го започна своето обраќање Вучиќ во Њујорк.

Осврнувајќи се на актуелните геополитички компликации, тој експресно нагласи дека солидарноста сега е понеопходна од кога било.

Ваквите сложени времиња бараат многу разбирање и заедништво“, рече претседателот на Србија.

Тој наведе како пет основни предизвици со кои се соочуваат членовите:

Прво: Враќање на мирот и зачувување на стабилноста;

Втор: Почитување на територијалниот интегритет и суверенитет;

Трето: Енергетска безбедност во кризни услови;

Четврто: Финансиска сигурност на сиромашните и земјите во развој;

Петто: Снабдувањето со храна во услови на војна ги прекина снабдувачките линии.

Претседателот додаде дека Србија го поддржува територијалниот интегритет на сите членки, вклучително и Украина, потсетувајќи дека Србија не стапнала на ничија територија, но тоа не го спречи НАТО да ја нападне.

„Многу земји го нарушија нашиот територијален интегритет и го признаа Косово“, рече претседателот.

Вучиќ нагласи дека Белград ќе ги продолжи разговорите со Приштина под покровителство на ЕУ, „бидејќи подобро е да се преговара 100 години отколку еден ден да се води војна”.

-Се надевам дека ќе дојдеме до заемно прифатливо решение, засновано на компромис, бидејќи тоа е единствениот начин да се воспостави траен мир и просперитет и за Србите и за Албанците, како и за целиот регион, рече Вучиќ.

Тој истакна дека е потребно трезвено и прагматично да се зборува за нашата иднина, а не за нашето минато, да се зборува како да се решат проблемите што ги мачат нашиот народ, нашите компании, работниците, студентите и претприемачите.

-Дискутиравме многу и дојдовме до голем број решенија кои веќе ги отстранија бариерите што постоеја меѓу нас без никаква рационална причина. Пред сè во економијата, трговијата и протокот на луѓе и капитал. Веќе три години Србија, Албанија и Северна Македонија го спроведуваат проектот „Отворен Балкан”, кој има јасна идеја – да се отвори регионот за луѓе, за стоки, услуги, за капитал и компании, за да се добие простор кој трајно ќе биде без тензии, напнатост и конфликти, истакна тој.

Како што кажа, покрај несомнената заедничка економска придобивка што ја носи оваа иницијатива, таа има и поширока димензија, пред сè во зближувањето на луѓето од различни култури и промовирањето на различностите, што секако придонесува за општиот развој на општествата во овој дел на Европа.

Според Вучиќ, Србија на овој начин продолжува да придонесува за мирот, стабилноста и процесот на помирување во регионот и со тоа секако дава значаен придонес за безбедноста на глобално ниво.

-Ваквите сложени времиња бараат многу мудрост и единство за да се зачува мирот, порача Вучиќ во својот говор на 77. седни

Слични содржини