Вулканска ерупција: Густиот чад ги покри селата со пепел (ВИДЕО)

од Берта Китинска

Вулканот Синабунг во Индонезија еруптираше денес, со колона вулкански материјал достигнувајќи висина од 5.000 метри, бидејќи пепелта ги покрива блиските села.

Немаше евакуација поради вулканска активност и не беа забележани нарушувања на воздушниот сообраќај во регионот.

Висок 2.600 метри, вулканот Синабунг беше неактивен четири века пред ерупцијата во 2010 година, кога беа убиени две лица, а потоа во 2014 година, кога беа убиени 17 лица, а седум во 2016 година.

Вулканската активност во северна Суматра се зголеми во последните неколку недели, а како што забележаа властите, облаците од пепел биле исфрлени 13 пати.

Во Индонезија, земја со повеќе од 120 вулкани, Синабунг е еден од двата активни во моментов. Околу 30.000 луѓе беа принудени да ги напуштат своите домови околу вулканот во последните неколку години.

Слични содржини