Заев: Кризата во С. Македонија официјално заврши, економијата закрепнува

од Nikola Popovski

Премиерот Зоран Заев вчера изјави дека кризата во земјата е официјално завршена и дека економијата закрепнува. Како што посочи, стапката на вработеност повторно почна да расте со исто темпо како и пред пандемијата од крајот на 2020 година, а просечната нето плата исто така се зголемува.

„По една година, според денешната официјална статистика, можеме да кажеме дека кризата официјално заврши и дека економијата закрепнува, што е потврда на нашите анализи дека економијата е стабилна и ќе расте“, рече Заев на Економско-финансискиот форум за последиците од рецесијата предизвикана од пандемијата со Ковид-19.

Премиерот посочи дека неколку минути пред почетокот на својот говор, Државниот завод за статистика објави дека е регистриран раст на бруто домашниот производ од 13,1 проценти во вториот квартал годинава.

„Ова значи дека во првата половина од оваа година постигнавме раст на БДП од 5,6 проценти. За оваа година проектиравме раст од 4,1 отсто, со очекување дека извозот ќе порасне за 10,6 отсто, а бруто инвестициите ќе пораснат за осум отсто“, рече Заев.

Како што посочи, стапката на вработеност повторно почна да расте со исто темпо како и пред пандемијата од крајот на 2020 година, со пораст од 1,5 проценти во последните три квартали, а просечната нето плата исто така се зголемува.

„Невработеноста е на ниво од 15,9 проценти, што е историски најниско ниво во поновата македонска историја. Тоа беше намалено за 4,8 проценти во споредба со истиот период во 2020 година. Покрај тоа, според официјалната статистика, просечната нето плата континуирано расте и изнесува 28.744 денари (околу 470 евра) по вработен во јуни “, рече Заев.

 

Слични содржини