Заев: С. Македонија има најевтина нафта во цела Европа

од Nikola Popovski

Премиерот Зоран Заев денес објави дека од 1 јули се воведува еколошка такса од 3,5 денари за нафтата и за нафтените деривати, односно и за бензините.

„Нашата земја ќе ја спроведува зелената агенда – ќе има еколошки такси за компании, за употреба на јаглен и ќе има еколошка такса за нафтата и нафтените деривати. Целта е што помала употреба на фосилните деривати, да се свртиме кон зелената енергија, кон новите технологии“, рече премиерот.

Тој додаде дека со овие 3,5 дополнителни денари на нафтата, таа се уште е најевтина во С. Македонија, ако се земе во предвид цела Европа.

Парите од овие такси, како што изјави денеска премиерот, ќе бидат наменети за дополнителни проекти за зелена енергија.

Слични содржини