„Загрижувачка“ мутација на коронавирусот откриена во Индија

од Vladimir Zorba

Мутација на Ковид-19, откриена во Индија Б-1.617, е класифицирана како „загрижувачка“, објави денеска Светската здравствена организација, особено поради нејзиниот поголем степен на зараза.

„Постојат информации дека вирусот на вирусот Б.1.617 е позаразен“, но исто така и елементи кои укажуваат дека има одреден степен на отпорност на вакцините и затоа го класифицираме како „загрижувачка мутација на вирусот“, рече д-р Марија Ван Керков , раководител на техничкиот тим за борба против Ковид-19 во рамките на СЗО.

Таа рече дека дополнителни детали ќе бидат објавени утре во редовниот неделен епидемиолошки извештај, но останува уште многу истражувања за таа варијанта на вирусот, за да се види колкав дел од тој вирус циркулира и до кој степен ја намалува ефикасноста на вакцините. .

„Засега, нема што да укаже на тоа дека нашата дијагностика, нашите лекови и вакцините не функционираат. И тоа е важно“, рече таа.

Додаде дека треба да се продолжи со примена на здравствени мерки како што се социјално дистанцирање, носење маска, намалување на контактите и сл.

„Ќе продолжиме да ги гледаме овие загрижувачки мутации и треба да се стори се што е можно за да се ограничи нивното пренесување, да се ограничи инфекцијата, да се спречи инфекцијата и да се намали сериозноста на болеста“, рече таа.

Таа мутација е една од причините, но не и единствената, што ја објаснува експлозијата на пандемијата во Индија, моментално најлошото жариште во светот.

Според официјалната статистика, околу 4.000 луѓе умираат дневно од Ковид-19 во Индија, каде вкупниот број на смртни случаи достигна скоро 250.000.

Многу експерти веруваат дека реалниот број е далеку поголем и цитираат податоци од крематориуми. Особено голем број на жртви има сега кога епидемијата се прошири од големите градови во руралните области каде што има малку болници и каде податоците полека се ажурираат.

Слични содржини