Актуелно
Почетна / Глобално / Балкан / Законот за заштита на УЧК не помина во Собранието на Косово

Законот за заштита на УЧК не помина во Собранието на Косово

Предлог законот за заштита на вредноста на борбата за УЧК не помина денес во Собранието на Косово, затоа што доби поддршка од само 35 пратеници.

Според порталот „Косово онлајн“, пратениците на Движењето Самоопределување и пратениците на Демократската алијанса на Косово не гласале денес за Предлог-законот за заштита на воените вредности на УЧК, пренесува Лајми.

Само 35 пратеници гласаа за законот, додека еден беше против. Поради недостаток на кворум, законот може повторно да се стави на гласање во друга пригода.

Сите пратеници на ДПК присутни на седницата гласаа за законот, замениците на Алијансата за иднината на Косово, НИСМА и замениците на не-српските малцинства. Иако на седницата присуствуваа пратеници за Самоопределување и пратеници од ЛДК, тие воопшто не учествуваа во гласањето, блокирајќи го усвојувањето на законот за заштита на воените вредности на УЧК.

Претходно, амбасадите на САД, Германија, Швајцарија, како и канцелариите на ЕУ и ОБСЕ се спротивставија на нацрт-законот, затоа што сметаат дека тоа ја загрозува слободата на говорот и правата на граѓаните.

Претседателот на Србија, Александар Вушиќ, рече дека законот за заштита на вредноста на борбите на УЧК, што приштинските власти планираат да го усвојат, е обид да се принудат Србите да размислуваат како Албанци и да бидат уапсени ако зборуваат поинаку.

loading...