Заменик-претседателот на „Има таков народ“: Приемот на С. Македонија во ЕУ може да трае 15 години

од Берта Китинска

Република Северна Македонија (РСМ) треба да се приклучи на ЕУ, но тоа е многу долг процес што ќе се заврши кога ќе се исполнат критериумите. Ова го прокоментирал на студентите во Пловдив заменик-претседателот на „Има таков народ“ / ИТН / Тошко Јорданов, цитиран од „Новини.бг“.

Лидерот на партијата Слави Трифонов истакна дека без РСМ да го исполни неопходното за сите нас, како народ, да бидеме мирни во врска со нашата историја и „каква е Македонија“, нивното мислење како партија ќе биде исто како и на сите Бугари.

„Никој не може да ја земе нашата историја. Дури и ако прифатиме варијанта во која ќе започне процесот на пристапување во ЕУ на РС Македонија, тоа може да трае 10-15 години”, објасни Тошко Јорданов.

„За жал, за оние што тврдат дека има „македонска нација во средниот век“, всушност нема историски извор на оваа тема“, рече Јорданов.

„Македонија треба да влезе во ЕУ затоа што е дел од Европа во однос на цивилизацијата, но ова е многу долг процес што ќе заврши кога ќе ги направат работите што треба да ги направат“, рече Јорданов.

Слични содржини