Западните економии не можат да се вратат на „вообичаениот бизнис“ по пандемијата

од Vladimir Zorba

Како што западните економии излегуваат од пандемијата, нивните влади се соочуваат со избор: да се справат со длабоко вкоренетите проблеми што ги откри Ковид-19, или да се обидат да се вратат на „вообичаениот бизнис“ што е можно поскоро? Нивниот проблем е што многу од проблемите влошени од пандемијата, како што се стагнацијата на платите, несигурноста во работата и растечката нееднаквост, не се грешки во инаку добро функционирачки систем, туку неизбежни резултати од начинот на кој сега се организирани западните економии. Така, пристапот за враќање во нормала од минатото едноставно нема да функционира. Потребни се многу посуштински промени, пишува Мајкл Jacејкобс за британскиот весник „Гардијан“.

Се чини дека американската влада го признава ова. Економските планови на Џо Бајден се радикално отстапување од ерата што се протега од Реган до Обама, кога владите се обидуваа да ги намалат даноците и јавните трошоци и се фокусираа првенствено на глобализираната трговија и едукацијата и обуката на работната сила.

За разлика од неговите претходници, Бајден спроведува големи јавни трошоци и ги искористува ултра ниските каматни стапки за да позајми за инфраструктурни инвестиции. Неговите стимулативни планови се однесуваат на климатската криза, истовремено создавајќи зелени работни места и проширувајќи ја здравствената заштита, образованието и грижата за децата – „социјалната инфраструктура“ што е од суштинско значење за економијата, но честопати се игнорира од клучните економисти.

Бајден исто така не се плаши да ги зголеми даноците. Тој предложи значително зголемување на данокот на претпријатија, највисока стапка на данок на доход и речиси двојно зголемување на данокот на доход. На пазарот на трудот, неговата администрација е посветена на управување со она што американскиот министер за финансии Џенет Јелен го нарекува „економија под висок притисок“, каде одржливата побарувачка ги зголемува платите и ги подобрува условите за работа. Тој, исто така, се справи со „големиот бизнис“ со воведување сет мерки за спречување на конкурентските практики на монополските корпорации.

Политиката на Бајден изненади многумина, но тие не „паднаа од небо“. Неговата администрација користеше богатство од нови размислувања што се појавија како одговор на економската криза во последната деценија.

Глобалниот колапс од 2008 година покажа дека новата форма на капитализам, во која доминираат финансиите, стана длабоко нестабилна. Потоа следеше долгогодишно штедење и бавен раст, стагнација на платите, забавување на продуктивноста и екстремна нееднаквост. Во меѓувреме, колапсот на климата и животната средина е закана за катастрофа дури и на најбогатите економии. Решавајќи ги овие прашања, се поголем број економисти експлицитно ја отфрлија ортодоксалноста на слободните пазари и немешањето на владата што доминираше во западната економска политика во последните 40 години.

Целата анализа на Мајкл Џејкобс, професор по политичка економија на Универзитетот во Шефилд и главен уредник на NewEconomyBrief.net, на следниот линк!

Слични содржини