Заштитни маски, брзи тестови…Заработуваат милијарди со продажба на пиратски производи

од Берта Китинска

Заштитни маски, брзи тестови … За време на пандемија, измамниците заработуваат милијарди од фалсификувани производи.Но, медицинските помагала не се единствената област каде што пиратеријата зема замав.

Пандемијата отвори нов огромен пазар, вели Пол Мејер, директор на Европската опсерваторија за повреда на интелектуална сопственост. Маски, брзи тестови, средства за дезинфекција… сето ова сега е област на пиратерија. „Бевме во ситуација индустријата да не биде во можност веднаш да ги произведе овие залихи во количина што ја бара пазарот. Фалсификаторите беа нездраво брзи.

Само неколку дена откако беше забележан недостаток на заштитни маски минатата пролет, пазарот беше преплавен со понуди од Кина. Честопати маските од Далечниот исток, иако на прв поглед се доста чести, не ги исполнија минималните пропишани  услови од ЕУ, пишува ДВ.

“Луѓето што ги прават не се тривијални криминалци. Тие се многу злобни. Тоа го објаснува фактот дека тие реагираат толку брзо и организирано”, вели Мејер.

Купувањето преку Интернет ја олеснува измамата

. Минатата година, плагијатот изнесуваше дури седум проценти од стоките увезени во ЕУ – што значи дека околу 120 милијарди евра беа дадени на фалсификувана стока – и тоа само во Европската унија. Три четвртини од ваквите производи доаѓаат од Кина.

Мајер вели дека пандемијата ја намали пиратеријата, бидејќи трговијата преку Интернет е во подем. “Кога држите пиратски производ во рака, честопати веднаш забележувате дека не може да биде квалитетот што го знаете. Не можете да го забележите на Интернет, бидејќи продавачите на пиратски производи користат фотографии од оригиналите”, рече ова експертот.

Според студијата на Канцеларијата за интелектуална сопственост на ЕУ, секој трет потрошувач во Европа се сомнева дека ќе добие фалсификувана стока кога купува преку Интернет. Секој десетти вели дека добил барем еден производ што го идентификувале како плагијат.

Бидете внимателни каде купувате лекови

Мејер препорачува барем да купувате преку проверени мрежни продавници или оние чија интернет-адреса започнува со „https“. Овие се обично побезбедни од оние што започнуваат со класичниот „http“.

Лековите и другите медицински производи треба да се купуваат само од лиценцирани аптеки преку Интернет. Во спротивно, тоа може да биде опасно по здравјето. “Ништо не е полесно да се копира од таблетите. Секој може да ја постигне таа форма. Она што е важно, се разбира, е од што се состои, и никој потрошувач не може да го провери тоа”, вели Мејер.

Слични содржини