Зејтинот ќе поевтини кога целосно ќе се отворат увозните коридори во Украина

од Nikola Popovski

Министерот за економија, Крешник Бектеши денеска информира дека поевтинувањето на цените на маслото за јадење ќе се случи доколку дојде до целосно отворање на увозните коридори во Украина.

Според Бектеши, тоа зависи од светските пазари и зависи од цените на сончогледот и нерафинираното масло кои главно се увезуваат од Украина и Бугарија.

Министерот повтори дека меѓу граѓаните има погрешен впечаток дека Македонија се снабдува со материјали за производство на нафта од Србија.

-Треба да бидеме солидарни. Во консултација со локалните производители овозможуваме извоз на рафинирано масло за јадење. Имаме потребната количина за производство, рече Бектеши во емисијата „10 минути“ за извозот на зејтин во Албанија.

Слични содржини