Зеленски го одобри планот за реформи за подобрување на казнениот систем

од Stefanija Kuzmanovska

Украинскиот претседател Владимир Зеленски во четвртокот објави дека го одобрил планот за реформи за подобрување на казнениот систем и системот за спроведување на законот, клучни елементи во плановите за обезбедување брзо членство во Европската унија.

„Мораме да обезбедиме систем кој гарантира правда и владеење на правото во нашата земја, компатибилен со нашата цел за брзо приклучување кон Унијата“, рече украинскиот претседател во своето ноќно видео обраќање.

Промените, рече Зеленски, ќе бидат дел од новиот социјален договор кој ќе обезбеди граѓаните да се чувствуваат безбедно и заштитено.

„Довербата во државата се заснова на доверба во оние кои дејствуваат во нејзино име. Спроведувањето на законот и обвинителството се клучни за тоа, како и сите оние кои работат во државниот апарат“, тврди тој.

Украина, која се бори против руската агресија, официјално поднесе барање за членство во Унијата, а ЕУ го гледа крајот на „ендемската“ корупција, надградбата на законодавството, како и реформите во судството како клучни елементи на тој украински пат, пишува „Ројтерс“.

Слични содржини