Зеленски: Расте бројот на потписници на Коминикето во кое се повикува на зачувување на „територијалниот интегритет“ на Украина

од Milan1
283 прегледи

Украинскиот претседател Володимир Зеленски изјави дека имало двајца нови потписници на коминикето во кое се повикува на зачувување на „територијалниот интегритет“ на Украина кој ќе биде основа за секој мировен договор за ставање крај на повеќе од двегодишната руска војна.

Во неделата, 78 земји го потпишаа документот на конференцијата во Швајцарија, изработен водејќи се од Повелбата на ОН и „почитувањето на територијалниот интегритет и суверенитет… Овој документ може ќе послужи како основа за постигнување сеопфатен, праведен и траен мир во Украина“.

Тој не е тоа што побара рускиот претседател Владимир Путин, кој сака Украина да отстапи повеќе територии и да се повлече од нејзините надежи за приклучување кон воената алијанса на НАТО.

„Ние ја почитуваме секоја нација и сметаме на секој глас кога станува збор за соработката меѓу народите. Така е организирана Повелбата на ОН – така што сите држави се важни. Рускиот претседател Владимир Путин, од друга страна, се сака само себе или некој по негов избор, рече украинскиот претседател во своето видео обраќање.

Зеленски рече дека Организацијата на американски држави заедно со Антигва и Барбуда се новитепотписници на документот.

Слични содржини