Зеленски во видеообраќањето на Преспанскиот форум: Одбраната на Украина значајна за безбедноста на Европа

од Stefanija Kuzmanovska

Украинскиот претседател Володимир Зеленски ги повика обединета Европа, нејзините источни партнери и земјите од Западен Балкан да се справат со, како што рече, руската агресија против Украина, чија одбрана, според него, е од суштинско значење за безбедноста на сите во Европа.

„Сега е историски момент за Европа и европската безбедност, кога секој треба да одлучи што е Европа и каква ќе биде Европа во иднина. Дали ќе биде слободна како што е сега? Дали ќе биде безбедна како што се користат повеќето Европејци ќе биде социјално и економски развиена и што ќе ги инспирира општествата надвор од неговиот континент“, рече Зеленски во видеообраќањето пред учесниците на Преспанскиот форум во Охрид во четвртокот.

„Ова е најстрашниот воен предизвик за Украина и на 113. ден се браниме од амбициите на Русија да го уништи украинскиот народ и култура.

Слични содржини