Земјата се загрева се побрзо, достигнуваме КРИТИЧНА ТОЧКА кога веќе нема да можеме да избегнеме КАТАСТРОФА

од Vladimir Zorba

Во најновиот и сеопфатен извештај на работната група на Меѓувладиниот панел за климатски промени (IPCC) се наведува дека поради емисиите на штетни гасови, би можеле да очекуваме нови значителни зголемувања на температурите и нивото на морето во следните десет години, пренесе Анадолија.

Ограничувањето на покачувањето на глобалната температура до 1,5 степени Целзиусови, или дури два степени, ќе биде недостижно без итно, брзо и сеопфатно намалување на емисиите на стакленички гасови, објави во понеделникот најновиот извештај на IPCC.

Не очекуваат екстремни временски услови

Глобалните температури се очекува да достигнат или да надминат 1,5 степени Целзиусови во наредните години.

Според извештајот, владите мора да ги преполоват емисиите до 2030 година за да обезбедат најдобри шанси за ограничување на покачувањето на температурата до 1,5 степени.

Во извештајот на IPCC за шестиот циклус на проценка насловен „Климатски промени 2021: Основи на физичката наука“ се наведува дека нема сомнение дека климатските промени се предизвикани од човечки активности.

Во извештајот се наведува дека речиси целото затоплување што се случило од претиндустриското време е предизвикано од ослободување на гасови што ја задржуваат топлината, како што се јаглерод диоксид и метан. Голем дел од ова е резултат на согорување на фосилни горива – јаглен, нафта, дрво и природен гас.

Во извештајот од 3.000 станици се наведува дека во последната деценија, мразот на Арктикот е на најниско ниво од 1850 година, и дека глобалното зголемување на нивото на морето се зголеми најбрзо од 1900 година во последните 3.000 години.

Се очекува екстремните временски услови, од бури до топлотни бранови, да се влошат и да станат почести.

Нивото на морињата ќе се зголемува

Научниците предвидуваат дека нивото на морето ќе продолжи да расте во следните стотици до илјадници години. Тие предвидуваат дека нивото на морето на глобално ниво ќе се искачи до два метри до 2100 година, и до пет метри до 2150 година.

Речиси сите земји го потпишаа Парискиот климатски договор во 2015 година, кој има за цел да го ограничи глобалното затоплување на два степени Целзиусови, а идеално не повеќе од 1,5 степени Целзиусови до 2100 година.

Авторите на извештајот, повеќе од 200 од нив, разгледаа пет сценарија и заклучија дека светот ќе го надмине прагот од 1,5 степени по 2030 година, што е значително порано отколку што беше во претходните предвидувања.

Панелот е составен од независни експерти предложени од влади и организации за да обезбедат најдобар можен научен консензус за климатските промени.

Генералниот секретар на Обединетите нации (ОН) Антонио Гутереш го нарече денешниот извештај на работната група на ИПЦЦ „црвен аларм за човештвото“.

Слични содржини