Земјата задржува двојно повеќе топлина отколку пред 15 години

од Vladimir Zorba

Земјата денес задржува двојно повеќе топлина отколку пред 15 години, покажува најновото истражување на проектот на НАСА наречен CERES (Clouds and the Earth’s Radiant Energy System), пишува space.com. Студијата наречена „Satellite and Ocean Data Reveal Marked Increase in Earth’s Heating Rate“ е објавена во списанието „Geophysical Research Letters“.

CERES собира информации и податоци од неколку сателити во орбитата и мери колку енергија Земјата апсорбира во форма на сончева светлина и колку од нив се испушта назад во вселената во форма на инфрацрвено зрачење, а научниците ги анализирале овие податоци и заклучиле дека помеѓу 2005 и 2019 година енергетскиот дисбаланс, разликата помеѓу влезната и излезната енергија, двојно се зголемил во споредба со претходните години.

Научниците користеле и податоци од „Арго“, меѓународна мрежа на сензори инсталирани по светските океани, кои ја мерат стапката на нивното затоплување.

– Два независни начини на кои може да се измерат промените во енергетскиот дисбаланс на Земјата, покажуваат слични резултати. Забележаните трендови во одредена смисла се доста алармантни – рече атмосферскиот научник Норман Лоеб, водечки автор на новото истражување и водач на проектот на CERES.

Тие заклучија дека зголеменото затоплување е резултат на природните процеси и човековите активности, како што се примери на зголемена концентрација на стакленички гасови, јаглерод диоксид и метан во атмосферата на Земјата, кои задржуваат повеќе топлина. Мразот потоа се топи и предизвикува помалку рефлексија на влезната енергија од површината на земјата.

Покрај тоа, за затоплување допринесува и природна шема наречена Пацифичка декадална осцилација или скратено ПДО. Таа предизвикува редовни флуктуации на температурата на Пацификот, така што во текот на една деценија, западните делови стануваат постудени, а источните потопли. Следната деценија ги менуваат местата. Интензивната фаза на ПДО започна во 2014 година и предизвика намалено формирање на облак над океанот. Апсорпцијата на влезната енергија тогаш се зголемила.

Лоеб посочи дека стапката на заробување на топлина покажува голем енергетски дисбаланс и дека може да се очекуваат сериозни климатски промени, како што се забрзување на зголемувањето на температурата и зголемување на нивото на морето.

Слични содржини