Жените се поотпорни од мажите на условите во вселената: Побрзо закрепнуваат, покажува студијата

од Milan1
29,4K прегледи

Жените се поотпорни од мажите на условите во вселената и побрзо закрепнуваат кога ќе се вратат на Земјата, покажа американското истражување за влијанието на вселенските летови врз астронаутите.

Наодите се прелиминарни, не само затоа што биле проучувани мал број женски астронаути, туку доколку се потврди трендот, тој би можел да се покаже важен за програмите за обновување на астронаутите и изборот на екипажот за идните мисии на Месечината, како и на Марс.

Предводен од Кристофер Мејсон, професор по физиологија на Weill Cornell Medicine во Њујорк, тим од истражувачи испита како имунолошкиот систем реагира на вселенски летови кај двајца мажи и две жени кои летаа околу Земјата како цивили во мисијата „SpaceX Inspiration4“ во 2021 година и споредија наодите на податоци за 64 други астронаути.

Студијата покажа дека активноста на гените е повеќе нарушена кај мажите отколку кај жените и дека е потребно подолго време за да се врати во нормала кај мажите кога ќе се вратат на Земјата.

– Досегашните колективни податоци укажуваат дека регулаторниот и имунолошки одговор на гените на летот во вселената е почувствителен кај мажите  заклучија научниците во студијата објавена во списанието „Nature Communications“.

Научниците истакнаа дека откритието може да влијае на изборот на екипажот, односно дека следните мисии би можеле да опфатат поголем број женски астронаути.

 

Слични содржини