Зошто е важен витаминот Д?

од Elena Daskalova

Витаминот Д е неопходен за организмот бидејќи ја помага апсорпцијата на калциум и фосфор од исхраната и на тој начинобезбедува здравје на коските и на забите.

Секојдневно се прават различни истражувања кои што докажуваат колку е важен витаминот Д и ги прошируваат областите во кои што е корисен. Така, денес познато е дека витаминот Д помага во заштитата и лекувањето на многубројни заболувања како некои видови рак (на дојката, на простатата, на дебелото црево), мултиплекс склероза и Алцхајмеровата болест.

Повеќе за витаминот Д прочитајте ТУКА.

Слични содржини