Зошто некои луѓе претпочитаат секс без бакнување? Младите луѓе почесто сметаат дека бакнувањето за време на сексот е „премногу интимно“, покажуваат резултатите од студијата од 2019 година објавена во „Journal of Sex & Marital Therapy“.

Имено, 20% од луѓето под 30 -годишна возраст кои не го бакнувале својот последен партнер изјавиле дека бакнувањето е премногу интимно. Потоа, 1 од 5 луѓе кои не се бакнувале за време на сексот рекле дека тоа е затоа што не сакаат да се бакнуваат. За време на последната сексуална средба, луѓето не се бакнувале од следниве причини:

„Мразам бакнување“ (21%) „Мојот партнер не сакаше да се бакнува“ (20%) „Не сакав да ја/го бакнам“ (16%) „Бев загрижен/а за здивот на мојот партнер/ка“ ( 11%) „Се бакнавме, но не беше толку страсно“ (10%) „Бакнувањето на оваа личност би било премногу интимно“ (7%) останато (10%)

Колку често се бакнува за време на сексот? 1.493 луѓе беа прашани за нивната последна сексуална средба, а особено за бакнување, гушкање и масажа. 87% од луѓето се бакнале, 70% се галеле, а 23% масирале. Секој трет човек ги правел сите три работи.

Возбудливо и можеби депресивно е да се научи дека луѓето во моногамни врски помалку се бакнуваат. 61% од луѓето во врска рекле дека го бакнале својот партнер последен пат кога имале секс. Покрај тоа, моногамните парови се гушкаат значително помалку (само 32% од луѓето во врските изјавиле дека се гушкале последен пат кога имале секс). Научниците не можеа да разберат зошто, но сексот во долгорочни врски може да се промени со текот на времето. Луѓето кои се бакнувале само за време на првиот секс, имаат најмалку шанси да се бакнуваат за време на последниот секс во четириесеттите години.

Постојат различни видови бакнување за време на сексот. Интересно е што 10% од луѓето кои рекле дека се допирале во минатото, подоцна признале дека се бакнувале, но „не било многу страсно“. Со други зборови, тие се бакнувале, но не го сметале за бакнеж, бидејќи бил едвај интимен. „Исто како што претходните истражувања покажаа дека значењето на „сексот“ е различно кај различни луѓе, нашите податоци покажуваат дека бакнежот не е нужно бакнеж, а некои испитаници сметаат дека само одредени видови бакнежи се „бакнежи“, велат научници. „Ова може да укаже на тоа дека некои луѓе мислат дека треба да има бакнежи или чувствуваат одреден начин „се сметаат како бакнежи“.

Како бакнувањето за време на сексот е поврзано со сексуалната интимност? Научниците велат дека бакнувањето и гушкањето се основните аспекти на посткоиталната loveубов и се поврзани со сексуалното задоволство и задоволството од врската. Покрај тоа, бакнувањето, гушкањето и масажата се клучните аспекти на интимноста.

Луѓето што се бакнувале, почесто и се гушкале, а луѓето кои користеа барем еден од трите дела (бакнување, гушкање или масажа) имале три пати поголема веројатност да кажат дека доживеале многу емоционална интимност. Сепак, само гушкање доведе до повеќе емоционална интимност и повеќе сексуално задоволство. Колку повеќе се бакнувате за време на сексот, толку помалку радост и интимност добивате. Гушкањето може да им биде поудобно на луѓето отколку бакнувањето. Овие наоди покажуваат дека сексот е различен за секого. Исто така, имаме различни интереси, желби и други работи што не „палат“, па затоа е важно никогаш да не претпоставувате што некој сака од сексот. Се додека е безбеден, договорен и пријатен, уживајте.

Слични содржини