Зошто Русите ја разнесоа браната Каховка на Днипро: Путин со тактиката на Сталин од Втора светска војна

од Vladimir Zorba

Руските агресори ја разнесоа браната Каховка на реката Днипро, која е дел од хидроелектраната Каховка. Околу 16.000 луѓе моментално се наоѓаат во зоната на катастрофата во областа Керсон на десниот брег, откако Русите ја разнесоа браната.

„Од сега, разбираме дека околу 16.000 луѓе се наоѓаат во зоната на катастрофата на десниот брег на реката Днепро“, рече Олександр Прокудин, шеф на регионалната воена управа Херсон, за време на телетонот Обединети вести. Сепак, ова не е прв пат биде разнесена браната на реката Днипро, пренесува Укринформ.

Мотивите на руските агресори да ја разнесат браната, покрај нивните перманентни обиди да уништат сé во Украина, може да се најде ако се погледне наназад во историјата, на која Владимир Путин е толку голем поклоник. Тој само ги повторува, како и многу пати досега, постапките на неговиот идол, советскиот диктатор Сталин.

НА 29 август 1941 година Тајната полиција на Сталин ја крена во воздух браната Днипро во Запорижја, која ја храни електраната Днипрострој во обид да го забави напредувањето на нацистичките германски трупи Советите беа уверени дека германското напредување може да биде попречено од забрзаните струи и поплавите предизвикани од уништувањето на браната, пишува Гардијан.

Целиот материјал на следниот линк!

Слични содржини