Зошто САД е против „пасоши за вакцинираните“?

од Nikola Popovski

Американската администрација на претседателот Џозеф Бајден објави дека нема да воспостави национален систем на „пасоши за вакцинирани против Ковид-19“, но наместо тоа ќе им остави на приватните компании да применат механизми за да докажат дека граѓаните биле вакцинирани за патувања и други активности.

Оваа недела, Њујорк стана првата земја што понуди дигитален „пасош за вакцина“ – бесплатна апликација и веб-страница за докажување на негативен статус на Ковид-19, преку податоци за вакцинација или преку доказ за негативен ПЦР-тест.

„Ние мора да ја почитуваме приватноста на луѓето. Мора да се осигураме дека системот е прецизен и точен. „Работите дефинитивно треба да бидат разработени, но мислам дека ова ќе биде дел од решението“, рекол градоначалникот на Њујорк, Бил де Блазио.

Приватните компании ширум светот веќе користат сертификати за дигитална вакцинација во туризмот, забавната индустрија и другите гранки.

Неколку земји, вклучувајќи ги Кина и Израел, започнаа официјални, национални системи, но не очекуваат и САД да го следат примерот.

„Нема да има централизирана, универзална федерална база на податоци за вакцинираните, ниту наредба граѓаните на федерално ниво да го имаат истиот сертификат за вакцинација“, рекол портпаролот на Белата куќа, Џен Псаки на брифинг со новинарите.

Сертификатите за вакцини се контроверзно прашање во САД, а некои републикански гувернери дури издадоа декрети со кои се забранува ваков вид на сертификација, пренесува „Гласот на Америка“.

Администрацијата на Бајден ги повикува приватните субјекти да најдат свои решенија, но ќе обезбеди насоки за исполнување на одредени стандарди, вклучително и достапност и достапност на сертификација.

Светската здравствена организација се спротивставува и на идејата за „ковид-пасоши“ за патувања меѓу различни земји.

„Во оваа фаза не сме сигурни дека вакцината спречува пренесување на болеста, а има и многу други прашања освен прашањето за дискриминација на луѓе кои нема да можат да се вакцинираат, од различни причини“, рекла Маргарет Харис , портпарол на СЗО.

Слични содржини