Знаеме дека треба да се храниме разновидно и здраво. Но, дали некогаш сте размислувале што значи разновидно? Сосема буквално храната треба да вклучува задолжително производи со различни бои. Секоја боја носи одредени бенефиции за организмот. Постојат 6 главни групи обоена храна кои апсолутно задолжително треба да ги вклучувате во неделното мени. Зошто и кои се тие?
Бела
Белата храна се кромидот, карфиол, празот и печурките. Тие му носат на организмот флавоноиди, бета-глукан, фолати, витамини К и С, Линг – значајни соединенија за здравјето. Белите производи го зголемуваат имунитетот, го намалуваат ризикот од рак на дебелото црево, простатата и градите. Освен тоа ги балансираат хормоните. Антиоксидантите во нив се борат со стареењето и оксидативните процеси на стареење во телото. Белата боја кај храната носи придобивки за кардиоваскуларниот систем и го намалува холестеролот.
Жолта
Жолтата корисна храна се бананите, дињи, жолтите чупки, манго, дуњи. Во нив се содржат огромни количини манган, магнезиум, калиум, каротеноиди, бифлавоноиди и витамини А, Ц и В. Жолтите производи го подобруваат варењето, ги намалуваат мускулните грчеви, го подобруваат видот, ја прават кожата и коските поздрави. Корисни се за имунолошкиот систем, срцето и забите.
Црвена
Црвената храна како доматите, пиперките, гуава, јагодите, јаболката, црешите, цвеклото, калинката, боровинките, лубеницата, грејпфрут треба да се вклопуваат во секојдневниот оброк. Тие содржат изобилство од ликопен, витамин А, витамин Ц, манган и кверцетин.
Здравствените придобивки од овие производи го намалуваат ризикот од развој на рак на простата, дојка, контролирање на крвниот притисок, нивото на холестерол, подобрување на имунитетот и подобрување на здравјето на крвотокот. Корисни се уште против воспаленија на ткивото.
Да се потсетиме на основните видови зелена храна и зеленолистниот зеленчук – спанаќ, брокула, аспарагус, грашок, зелени салати, грозје, киви, авокадо и шамф’стък. Тие му ги носат на организмот здравите додатоци лутеин, хлорофил, зеаксантин, калциум, железо, фолна киселина, калиум, витамин А и В. Зелената храна е особено корисна за репродуктивното здравје. Тие го нормализираат крвниот притисок, го подобруваат видот и го намалуваат ризикот од рак. Имунолошкиот систем има неверојатна потреба од зелена храна!
Храната во оваа боја се моркови, манго, папаја, кајсија, слатки компири, тиква, портокалови пиперки, диња, нектарини, праски. Бета-криптоксантинот, бета-каротенот, омега-3 масните киселини и зеаксантинот се повеќе флавоноиди – моќни антиоксиданси, кои штитат од бројни штетни фактори. Во оваа храна се содржат уште ликопен, калиум и витамините Б и Ц. Портокаловата храна го подобрува имунитетот, штити од рак, ја намалува киселоста на организмот, го намалува холестеролот, го нормализира крвниот притисок и ги прави зглобовите поздрави.
Ако во моментов не можете да се сетите на сина храна, ние ќе ви помогнеме. Тоа се боровинките, сливите, грозјето, рибизли, црвена зелка, капини. Тие се многу богати со антиоксиданси, лутеин, зеаксантин, ресвератрол, антоцијани, витамин Ц, елагова киселина, кверцетин и уште многу флавоноиди. Сината храна е корисна за кожата, моќни се против ракот и веќе постоечките туморски маси, го намалува воспалението, го подобрува варењето, го намалува холестеролот, го зајакнува имунитетот и го прави кардиоваскуларниот систем посилен.