Зошто владата на САД има 650 милиони килограми сирење складирано во пештера под Спрингфилд, Мисури?

од desk4

Дали сте слушнале за „state cheese“ порано? Не, тоа не се пари, туку всушност сирење, поточно 650 милиони килограми и тоа, складирани во пештера во Мисури.

Според „Вашингтон пост“, САД имаат најголема домашна резерва на сирење од сите сорти, вклучително и чедар, швајцарско и американско.

Можеби се прашувате зошто владата има огромни резерви на сирење.

Се започна во 1970-тите, за време на ерата на поранешниот претседател Џими Картер и неговото ветување дека ќе им даде одмор на фармерите. Тој сакаше да ја зголеми цената на млекото, но владата не можеше само да купи млеко и да го складира, па почна да купува онолку сирење колку што луѓето сакаа да продаваат, според списанието „Пацифик Стандард“.

Но, сега, фармерите произведуваа премногу сирење, што доведе до крајното прашање: Што треба да направи владата со сиот чедар? За да се справи со ова, поранешниот претседател Роналд Реган започна програми за помош со храна за дистрибуција на 30 милиони фунти сирење.

650 милиони килограми сирење сè уште постојат во ладилници, но веќе не е целосно во сопственост на владата, туку на приватни компании.

Слични содржини