Актуелно
Почетна / Анализи / Размисли / Зошто земјите од Заливот се фокусираат на обновлива енергија?

Зошто земјите од Заливот се фокусираат на обновлива енергија?

Бидејќи многу од светските политички лидери во моментов гледаат на обновливата енергија (ОИЕ) како начин за справување со растечката и мултидимензионална закана од климатските промени, Советот за соработка на земјите во Персискиот залив (GCC) ја прифаќаат обновливата енергија со рекордно темпо. Предводен од напорите во Обединетите Арапски Емирати (Обединетите Арапски Емирати) и Саудиска Арабија, GCC почнува да игра одлучувачка улога во глобалните напори за поддршка на енергетската трансформација, напиша Интернационалната агенција за обновлива енергија (IRENA) на својата веб-страница.

„Сосема е можно да се генерира доволно ефтина, сигурна енергија од обновливи извори. Не само што е можно ова, туку е и најдобрата опција, бидејќи ќе донесе поголеми социо-економски придобивки за деловните субјекти и ќе ни овозможи ефикасно да се справиме со климатските промени “, вели извршниот директор на IRENA, Франческо Ла Камера за време на неодамнешниот Меѓународен енергетски форум во Ријад.

За Заливот, ОИЕ ја зајакнуваат енергетската безбедност и помагаат во економската диверзификација, а истовремено им нудат можност на народите со обновлива енергија да го истражат целосниот економски потенцијал. Тие, исто така, даваат втора шанса на енергетското лидерство. Денес, голем дел од глобалниот тренд на намалување на трошоците, забележани во секторот ОИЕ доаѓа од Персискиот Залив. И со намалување на цената на обновливите извори на енергија и инвестирање во земји надвор од регионот, Персискиот залив исто така ја обликува енергетската трансформација на друго место.

IRENA посочува пет причини зошто земјите од GCC се свртуваат кон обновлива енергија:

1. Обновливата енергија е најпрактичното и најдостапното решение за климата

Според анализата на IRENA, забрзаното распоредување на обновливите извори на енергија во регионот на GCC може да ја намали емисијата на јаглерод диоксид за 136 милиони тони. Бидејќи земјите имаат за цел да ги зајакнат своите цели за обновлива енергија, за да ги задржат глобалните температури од зголемувањето под 2 степени Целзиусови, Обединетите Арапски Емирати повеќе од двојно ја зголемија својата цел со обврска да произведат 50% чиста енергија од својата мешавина на енергија до 2050 година на Самитот на ОН за климата во Њујорк, што дополнително ќе го намали количеството на емисии на јаглерод што се создава со производство на електрична енергија.

2. Обновливата енергија е најконкурентна форма на производство на електрична енергија во регионот

Деловниот аспект на ОИЕ е централен мотивирачки фактор за преминот на Заливот кон чиста енергија. Денес, обновливите извори на енергија се најисплатливиот извор на ново производство на електрична енергија во GCC, заменувајќи ги традиционалните извори на енергија како одговор на рапидно растечката домашна потрошувачка на енергија во регионот. Неодамна, петтата фаза од изградбата на сончевиот парк Мохамед Бин Рашид Ал Мактум од 900 мегавати во Обединетите Арапски Емирати доби една од најниските понуди за соларен фотоволтаичен проект во светот – 1,7 центи на kWh.

3. Обновливата енергија создава работни места

Долгорочните цели на политика забележани во регионот на GCC, вклучително и приватни претпријатија, образование, обука и инвестиции во локални човечки ресурси, можат да помогнат да се зголеми бројот на работни места во секторот обновлива енергија. Податоците на IRENA покажуваат дека обновливата енергија може да создаде повеќе од 207,000 работни места во регионот до 2030 година, при што соларната технологија претставува 89% од ова.

4. Регионот на GCC има значителен потенцијал за обновлива енергија – а не само соларна

Анализата на околината за развој на сончевата фотоволтаична технологија во GCC открива голем потенцијал за негово распоредување во сите земји од регионот, при што Оман, Саудиска Арабија и ОАЕ го предводат патот. Покрај тоа, териториите на Кувајт, Оман и Саудиска Арабија се карактеризираат со значителни извори на ветерна енергија. Технологии како што се биомаса и геотермална енергија може да обезбедат дополнителен потенцијал, но да останат во позадина. Според анализата на IRENA, заснована врз целите за 2018 година, кои доколку се спроведат, може да доведат до околу 72 GW обновлив енергетски капацитет во GCC до 2030 година.

5. Обновливите извори на енергија заштедуваат вода

Недостигот на вода е сериозен предизвик во регионот, при што четири од шесте земји на GCC се рангирани во првите 10 најсиромашни (крајбрежни) земји со вода во светот, според Светскиот институт за ресурси. И бидејќи има и значителен пораст на населението, побарувачката за вода во регионот се очекува да се зголеми за пет пати до 2050 година.

Доколку земјите од GCC ги исполнат своите цели за обновлива енергија, тоа би резултирало со приближно намалување од 17% и 12%, соодветно, во екстракција и потрошувачка на вода за енергетските сектори во регионот. Голем дел од ова намалување ќе биде пријавено од Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати, каде се прави напорна работа за да се додадат значителни удели на обновлива енергија во енергетскиот сектор.

loading...