Климатските промени ја продлабочуваат „чоколадната криза“ во Европската Унија

од Milan1
11 прегледи

Климатското распаѓање и губењето на дивиот свет ја продлабочуваат „чоколадната криза“ во ЕУ, се тврди во извештајот, а какаото е една од шесте клучни стоки што доаѓаат претежно од земји ранливи на еколошки закани.

Повеќе од две третини од какаото, кафето, сојата, оризот, пченицата и пченката увезени во ЕУ во 2023 година доаѓаат од земји кои не се добро подготвени за климатските промени, според британските консултанти „Форесајт Транзишнс“.

За три производи, какао, пченица и пченка, две третини од увозот доаѓа од земји чиј биодиверзитет не се сметал за недопрен, покажа анализата.

Истражувачите велат дека штетата врз производството на храна предизвикана од климатските промени е влошена од намалувањето на биодиверзитетот што ги направило фармите помалку отпорни.

„Ова не се само апстрактни закани. Тие веќе се манифестираат на начини што негативно влијаат врз бизнисите и работните места, како и врз достапноста и цената на храната за потрошувачите, и само се влошуваат“, рече водечката авторка на извештајот, Камила Хајслоп.

Истражувачите ги мапираа трговските податоци од Евростат на две рангирања за безбедност на животната средина за да ги проценат нивоата на изложеност за три основни прехранбени производи и три клучни влезни елементи во прехранбениот систем на ЕУ.

Тие го користеа рангирањето на Индексот за глобална адаптација на Нотр Дам за подготвеност за климата, кое ја комбинира ранливоста на земјата на климатските штети со нејзиниот пристап до финансиска и институционална поддршка, и рангирањето на недопрениот биодиверзитет на Природонаучниот музеј на Велика Британија, кое го споредува сегашното изобилство на диви видови со предмодерните нивоа.

Тие откриле дека најголемиот дел од увозот доаѓа од земји што ги рангирале како „ниско-средни“ на климатската скала и „ниско-средни“ или „средни“ на скалата на биодиверзитетот.

Некои прехранбени производи беа специјално изложени. ЕУ увезува 90 проценти од својата пченка од земји со ниска до средна климатска подготвеност и 67 проценти од земји со среден или понизок интегритет на биодиверзитетот, се вели во извештајот.

За какаото, клучна состојка во чоколадната индустрија што Европа не ја одгледува сама, изложеноста на увоз беше 96,5% за подготвеност за климатски промени и 77% на скалата на биодиверзитет, се вели во извештајот.

Индустријата веќе се бори со зголемувањето на цените на шеќерот, делумно предизвикано од екстремни временски услови и недостиг на какао. Поголемиот дел од какаото доаѓа од западноафриканските земји кои се соочуваат со преклопувачки ризици поврзани со климата и биодиверзитетот.

Во извештајот, нарачан од Европската фондација за клима, се тврди дека големите производители на чоколадо треба да инвестираат во прилагодување кон климатските промени и заштита на биодиверзитетот во земјите што одгледуваат какао.

„Ова не е чин на алтруизам или ESG (одржливо финансирање), туку витална вежба за намалување на ризикот во синџирите на снабдување. Обезбедувањето фер цена за земјоделците во нивните синџири на снабдување би им овозможило да инвестираат во отпорноста на сопствените фарми“, напишаа тие во извештајот.

Пол Беренс, истражувач за животна средина на Универзитетот во Оксфорд и автор на учебник за храна и одржливост, кој не бил вклучен во истражувањето, рече дека наодите прикажуваат исклучително загрижувачка слика за отпорноста на храната.

„Креаторите на политиките сакаат да мислат дека ЕУ е безбедна за храната бидејќи произведува голем дел од сопствената храна. Но, овој извештај покажува дека ЕУ е ранлива на ризици од климата и биодиверзитетот во некои витални синџири на снабдување со храна“, рече тој.

Во извештајот се покажа дека кафето, оризот и сојата имаат помал ризик во целина, но се истакнаа областите на загриженост. Уганда, која обезбедуваше 10 проценти од кафето на ЕУ во 2023 година, имаше ниска подготвеност за климатските промени и ниско до средно ниво на зачувување на биолошката разновидност, според извештајот.

Слични содржини