Политика

Над 10 милијарди денари за одбраната во новиот предлог-буџет

За одбраната се предвидени над 10 милијарди денари во новиот Предлог-буџет, усвоен на денешната владина седница. Министерката за одбрана Радмила Шекеринска денеска изјави дека со тоа „се приближуваме до зголемувањето од 0,2 процентни поени од бруто домашниот производ“, односно практично се приближуваме до 1,4 отсто, имајќи пред вид дека обврската …

Повеќе

Можно одделување на администрацијата во здравството од останатата администрација

Администрацијата која работи во рамките на јавните здравствени установи не можеме да ја одделиме од останатата администрација која работи во останатите сектори. Тоа беше единствена причина зошто зголемувањето на платите во здравството кое го направивме на почетокот на оваа година, важеше за сите освен за административците. Тие зголемувањето од пет …

Повеќе

Владата ги повлекува предлог-измените на Законот за јавни собири

Владата на Република Северна Македонија ги слушна забелешките на граѓанските организации за најавените предлог-измени на Законот за јавни собири и на денешната 164-та седница одлучи да ги повлече предлог-измените со цел да се обезбеди поширока консултација, соопштија од владата откако денеска излегоа информации за новиот предлог закон. Владата смета дека …

Повеќе

Апсење во Србија: Македонски државјанин собирал информации од „Први Партизан“ за да произведува муниција во „Сувенир“

Српскиот весник „Вечерње новости“ вечерва објави дека уапсениот државјанин на С. Македонија во Србија е Шевќет Д., кој прибирал докуметација од фабриката за муниција „Први Партизан“ од Ужице, со цел да изработи машина за производство на муниција со калибар 12,7 мм во погоните на некогашната фабрика за муниција „Сувенир“ во …

Повеќе

Министерот Филипче: Основната плата на лекарот специјалист ја зголемивме за 40%

Министерството за здравство со правилна политика води вистинска грижа за здравствените работници. Од февруари 2020 година, платите на лекарите специјалисти се зголемуваат за 25%, додека пак на медицинските сестри за 10%. „Со зголемувањето на платите овозможуваме достоинствени услови за работа на здравствените работници. Тие да работат достоинствено дома, во јавните …

Повеќе

Димковски: Државното земјоделско земјиште го ставаме во функција на земјоделците

Со законските измени државното земјоделско земјиште ги ставивме во функција на земјоделците. Свети Николе е најдобар пример за тоа. Денеска се исплатија близу 500 илјади евра на 7 илјади сточари. Овие пари се дадоа на сточари кои го зголемиле своето стадо, споредувајќи ја 2017 со 2018 година.Оваа мерка има за …

Повеќе

Шекеринска: Членството во НАТО го гледаме како печат на нашата независност, самостојност и безбедност

Најголемата инвестиција која што ја почнавме беше инвестицијата во нашата иднина. Членството во НАТО го гледаме како печат на нашата независност, самостојност и безбедност. После 30 години зборување за НАТО, оваа наша Влада, СДСМ успеа да го донесе овој стратешки приоритет, истакна заменик претседателката на СДСМ Радмила Шекеринска, граѓанска трибина …

Повеќе

Ангеловска го претстави Предлог буџетот пред бизнис заедницата, невладиниот сектор, синдикатот и експертската јавност

Во фокус на Предлог буџетот за 2020 година ќе бидат инвестициите во човечки капитал, односно во подобар здравствен, образовен и социјален систем и силна поддршка за раст на реалниот сектор. Годинава инвестираме речиси 56 отсто од вкупните буџетски расходи во областите врз кои се потпира човечкиот капитал, односно здравството, образованието …

Повеќе

Ѓорѓевиќ: На Србија и претстои долг процес за да се реализира договореното во Охрид

За да се спроведе Договорот меѓу Србија, Северна Македонија и Албанија, во делот поврзан со заедничките работни дозволи, Србија мора да го измени Законот за вработување на странци и Законот за странци. Како што јави дописникот на МИА од Белград, министерот за труд, вработување, боречки и социјални работи Зоран Ѓорѓевиќ, …

Повеќе