Се повеќе Украинци но и други бегалци се вработуваат во Германија

од Milan1

Вработувањето на бегалци од Украина, но и од други земји во Германија, расте и покрај се потешкиот пазар на труд. Таканареченото работно турбо, лансирано на крајот на минатата година, почнува со работа, изјави федералниот комесар за интеграција на бегалците на пазарот на трудот Даниел Терзенбах во интервју за германската агенција за печат „ДПА“.

„Гледаме дека зголемувањето на бројот на работни места оди во вистинска насока бидејќи поинтензивно работиме со луѓето – иако економијата во моментов е лоша“, нагласи тој. „Вработивме околу 2.500 Украинци во март 2023 година и повеќе од 5.000 во март 2024 година. Имаме над 170.000 повеќе невработени отколку во истиот месец минатата година, но сепак вработеноста на Украинците значително се зголемува. Се зголеми и регрутирањето на луѓе од осум земји кои бараат азил – особено во Сирија и Авганистан. Од оваа група во март на примарниот пазар на труд влегле 13.076 лица. Во март 2023 година имало само 11.155 – со севкупна уште поповолна состојба на пазарот на трудот. Бегалците кои дојдоа во Германија при првото бегалско движење во 2015 и 2016 година се натпросечно интегрирани на пазарот на трудот, дури и во меѓународна споредба. Имаше многу работна интеграција“, рече Терценбах, пренесува Феникс магазин.

Околу 70 отсто од сириските мажи имаат работа. Во иднина, Терзенбах сака да избегне претежно добро образованите Украинци да останат предолго на германски или на други курсеви. Важно е брзо да се вработат луѓе. Меѓутоа, обуката потоа треба да продолжи за конкретно решавање на проблемот со недостигот на квалификуван персонал.

Слични содржини