За прв пат во светот, култивираното месо стана достапно во месарниците во Сингапур оваа година. Производот на ИТ Џаст (Аламеда, Калифорнија) содржи само три проценти култивирани пилешки клетки во комбинација со состојки од растително потекло, но тоа е голем настан за индустријата за одгледување месо, пишува Политика.рс.
Сепак, Сингапур е единствената земја каде што месото од фарма може да се купи во продавница. Брзите одобрувања и владината поддршка привлекоа неколку американски и европски фирми за производство на месо. Сепак, високите трошоци за производство и скептицизмот на потрошувачите сè уште остануваат предизвици за нив.
Ветеринарниот научен институт во Нови Сад на својата Фејсбук страница го сподели текстот објавен од „Природа“, според кој светската потрошувачка на месо во 2022 година изнесувала околу 82 милијарди кокошки, патки, свињи, овци, кози, мисирки и говеда. Се посочува дека производството на конвенционално месо е главниот фактор кој придонесува за емисија на стакленички гасови, уништување на шумите, загадување на водите и ја нарушува благосостојбата на животните.
– Култивираното месо, произведено од животински клетки во биореактори, нуди алтернатива. Неговиот потенцијал да го намали влијанието врз животната средина е значаен, со студии кои покажуваат значително помали емисии на јаглерод во споредба со традиционалното месо. Според истиот текст интензивното одгледување на животни е неодржливо во свет со кој се соочува растот на населението.
Според проценките се предвидува раст на побарувачката за месо од 73 проценти до 2050 година. Како прво се чини дека е невозможно да се обезбеди доволна површина за одгледување на потребниот број животни бидејќи денес за овој вид производство се зафатени 36 проценки на површината на Земјата погодна за живот.
Во однос на потрошувачите и прифаќањето на оваа алтернатива, се чини дека не се одвива се така глатко. Само неколку земји во светот срамежливо работат на пилот проекти. Така, во јануари оваа година Израел стана првата земја која одобри продажба на лабораториски говедско месо. Неколку месеци подоцна, во Холандија беше организирана првата дегустација на култивирани месни колбаси. Производителот, тамошна стартап компанија, е првата во Европската унија кој го организира овој необичен кулинарски настан, откако новиот производ беше одобрен од новата комисија за проценка на безбедноста во Холандија во април.
Минатиот јули, месото одгледувано од животински клетки официјално стана дел од американскиот систем за храна, кога американското Министерство за земјоделство првпат го одобри производството и продажбата на месо одгледано во лабораторија од две компании. Една од нив со години ја финансира Бил Гејтс и може слободно да се каже дека е главниот промотор на вештачки стек во светот.
Како што е најавено, овие производи најпрво ќе им бидат понудени на потрошувачите преку партнерските ресторани, а во „пробниот“ период, нивниот план е да го зголемат производството на пилешко и да се прошират на говедско месо со поголема содржина на масти.