ИНФЛАЦИЈАТА во Кина, мерена со индексот на потрошувачките цени, се зголеми во септември со најбрзо темпо во повеќе од две години, поттикната од скокот на цените на свинското месо, објави денеска Националното биро за статистика (НБС).
Индексот на потрошувачките цени минатиот месец достигна 2,8 отсто на годишно ниво, што се совпаѓа со прогнозите на економистите во анкетата на Ројтерс.
Ова е највисоката стапка на инфлација од април 2020 година, кога достигна 3,3 отсто на годишно ниво, покажуваат податоците на специјализираниот портал „Винд Информејшн“.
Значителен дел од зголемувањето на инфлацијата се припишува на континуираното зголемување на цената на свинското месо, чии цени скокнаа за 36 отсто за една година, што е највисоко од август 2020 година, покажуваат податоците.
Базичната инфлација, која ги исклучува цените на храната и енергијата, се зголеми за само 0,6 отсто на годишно ниво во септември, што е најбавно темпо од март 2021 година.
Кога станува збор за цените на производителите во Кина, минатиот месец тие забележаа раст од 0,9 отсто во однос на претходната година, што е нешто помалку од прогнозата од истражувањето на Ројтерс од 1,0 отсто.
Слабата основна инфлација и забавувањето на индексот на цените на производителите ја одразуваат слабата кинеска потрошувачка побарувачка и намалената побарувачка во странство, рече Брус Панг, главен економист и раководител на истражување во брокерската куќа „Greater China“.
Според него, во наредните месеци се очекува дополнително намалување на производните цени и потенцијално навлегување на негативна територија.