Коктелите се одлична прилика за дружење, но најдобро од сè, не ви требаат куп состојки за да подготвите добри пијалоци, пренесе Стандард лајф.
Во некои варијанти, шејкер не е ни потребен. Ако сакате да се оддалечите од џин и тоник или вотка измешана со сок, пробајте некои од другите комбинации – и забавата може да започне.
Мартини
Мартини е класика со две состојки за која не се потребни миксолошки вештини. Послужете го многу, многу ладно и во чашата ставете малку кора од маслинка или лимон.
Во чаша измешајте 50 мл вотка и 10 мл сув вермут, наполнете со мраз и кратко промешајте. Префрлете го во шејкер (не тресете) и процедете го во чаша.
Џин и чај
Чајот станува се попопуларен на коктел сцената. Миксолозите неуморно ги истражуваат најдобрите комбинации во пијалоците, пробувајќи црни, зелени, бели и овошни чаеви со различни видови џин.
Измешајте 60 ml џин со 90 ml разладен црн чај. Ако сакате, можете прво да земете парче портокал, да го лизнете околу работ на чашата и да ја ставите чашата на чинија со шеќер за да добиете сладок раб.
Greyhound
Ако сакате да го добиете вашиот Greyhound, се што ви треба е 60 ml вотка и сок од грејпфрут. Наполнете ја чашата со мраз, истурете вотка и сок до врвот и измешајте. Ако имате гранче рузмарин, користете го за декорација, но и кората од грејпфрут ќе делува.
Црн русин
Коктел од ликер и кафе нема многу врска со Русија, освен со водката, која таму традиционално се пие. Ставете мраз во чаша за матење и истурете вотка и ликер од кафе, нежно мешајте 30 секунди до минута и послужете. Додадете 25 ml ликер од кафе во 50 ml вотка.
Белини
Омилениот коктел е на листата на официјални коктели на IBA (меѓународна организација на келнери), што го прави еден од најчестите коктели во светот.
Истурете го пирето од праски во една четвртина од чаша за пенливо вино, а потоа додадете го просеко или вашето омилено пенливо вино и измешајте. Сите состојки мора да бидат мраз ладни.
Фрагонард
Постојат неколку верзии на Белини кои комбинираат пенливо вино со овошно пире, а фрагонардот го создаде готвачката Нигела Лосон. Сè што треба да направите е да го измешате пирето од јагоди со една лажичка шеќер, да го прелиете во чашите и одозгора со просеко.
Палома
Мексиканскиот класик е ослободувачки летен коктел. Исклучително се пие и нуди освежување уште од првата голтка. По желба истријте ја чашата со парче грејпфрут и потопете ја во сол.
Наполнете ја чашата со мраз и прелијте со 60 мл текила, додадете сок од грејпфрут и измешајте. По желба можете да додадете и неколку капки лимон.
Темно и бурно
Овој темен коктел своето име му го должи на еден морнар кој го споредил со темни облаци пред бура. Омилен е на Бермудските Острови каде се пие на секој чекор.
Во чаша истурете 60 мл темен рум, а потоа наполнете со пиво од ѓумбир и по желба исцедете малку лимон. Ако не можете да најдете пиво од ѓумбир во продавницата, можете да го направите сами со преливање топла вода врз исечен корен од ѓумбир и измешајте го. Оставете покриено да отстои, а потоа процедете го со газа и додадете кафеав шеќер и лимета, измешајте и изладете.
Куба Либре
Кубанскиот коктел класик беше чест гостин на македонските коктел менија години пред миксолошкиот „бум“, а лиметата го дели од популарната рум-кола. Исцедете го лимонот во чаша, наполнете го со мраз и додадете рум и кока-кола. На крајот, украсете го коктелот со кришка од лимета.
Скоч и сода
Ретко кој коктел може да биде полесен за подготовка од скоч со сода. Би било идеално да имате шкотско виски, популарното шкотско. Во чаша мраз прелијте 60 мл виски, додадете сода и уживајте.