Ако јадете сливи секој ден, во рок од два месеци значително ќе го намалите нивото на лошиот холестерол во крвта

од Milan1
39 прегледи

Во овој период од годината сливите треба да се јадат свежи бидејќи содржат витамини Ц, Б6, Б2, Б3, К, магнезиум, железо, калциум и дури 240 милиграми на 100 грама калиум. Ако јадете 12 сливи секој ден, во рок од два месеци значително ќе го намалите нивото на лошиот холестерол во крвта, тврдат научниците. Покрај тоа, ќе ги зајакнете коските и ќе го намалите ризикот од рак на дебелото црево.

Антиоксидансите во сливите ги уништуваат слободните радикали кои можат да доведат до оксидација на холестеролот, што во голема мера го зголемува ризикот од мозочен удар или висок холестерол.

Слива против запек

Сливата е богата и со влакна и затоа е незаменлив избор во случај на тешко празнење и запек. Дихидрокси-фенил исатин е една од состојките на сливите, поради што, меѓу другото, ова овошје има лаксативно дејство.

Постојат податоци кои укажуваат дека 100 грама сливи дневно во период од три месеци значително ги зголемуваат маркерите во крвта кои покажуваат зголемување на густината на коските.

Низок гликемиски индекс

Сливите имаат низок гликемиски индекс, што значи дека можат да помогнат во контролата на нивото на шеќер во крвта и на тој начин да го намалат ризикот од дијабетес тип 2 Тие исто така можат да ги намалат триглицеридите и нивото на гликоза во крвта, покажаа истражувањата, благодарение на лутеинот. Исто така, флавоноидите во сливите го намалуваат ризикот од инсулинска резистенција, а позитивно влијаат и на инсулинската чувствителност.

Сливите се богати и со бакар. Овој минерал во човечкото тело е одговорен за создавање на протеини на сврзното ткиво – колаген и еластин. Затоа, може да се каже дека сливата е важна не само за зајакнување на коските, туку и за ѕидовите на крвните садови, мускулните влакна и кожата.

Во овој период од годината сливите треба да се јадат свежи бидејќи содржат витамини Ц, Б6, Б2, Б3, К, магнезиум, железо, калциум и дури 240 милиграми на 100 грама калиум. Калиумот во сливите има добар ефект врз крвниот притисок, како и врз здравјето на срцето. Овој минерал е одговорен за спречување на згрутчување на тромбоцитите, процес кој е причина за атеросклероза и други срцеви заболувања.

Слични содржини