Американски амбасадор: Се случи геноцид, САД се коспонзор на Резолуцијата на ОН за Сребреница, која ќе помогне за помирување во Босна и Херцеговина

од Илинка Илиоска

„Луѓето ви кажуваат дека во резолуцијата на ОН за геноцидот во Сребреница пишуваат страшни работи за Србите, Србија и Република Српска, но тие зборови ги нема. Нема колективна вина. Луѓето кои ви велат да кажете нешто друго – тие лажат Прочитајте, јасно е“, рече американскиот амбасадор во БиХ, Мишел Марфи на емисијата Пресинг на N1.

Нови закани доаѓаат од Додик и Вучиќ во врска со резолуцијата на ОН за геноцидот во Сребреница. Тие велат дека ќе ја отвори пандорината кутија со несогледливи последици. Што ќе се случи по четврток?

Ќе започнеме со неколку важни факти. Геноцид се случи во и околу Сребреница во јули 1995 година и тоа е непобитен факт утврден од меѓународните судови. Имаа докази, вклучително и форензички докази. Ништо што некој прави не може да го промени тој факт. САД се многу горди што се коспонзори на оваа резолуција. Многу е важно да се прифатат фактите за она што се случи во и околу Сребреница и геноцидот и да се одбележат и паметат тие настани. Ова ќе помогне за помирување во Босна и Херцеговина. Затоа што првиот чекор е да се биде искрен за она што се случи овде, и мислам дека затоа е важна резолуцијата. Тоа не и штети на БиХ, но помага. Резолуцијата е јавна и ги охрабрувам луѓето да ја прочитаат. Луѓето ви кажуваат дека таа кажува страшни работи за Србите, Србија или Република Српска, ако ја прочитате резолуцијата, тие зборови ги нема. Никого не прават криминалец. Нема колективна вина. Станува збор за индивидуална одговорност за кривични дела, лицата кои ги извршиле се гонети и треба да продолжат да се гонат. Луѓето кои ви ја кажуваат резолуцијата велат дека нешто друго лажат. Прочитај, јасно е.

Тоа им е јасно и на Додик и на Вучиќ, и на Русите и на Кинезите, но тие сепак ги плашат земјите членки на ОН. Тие велат дека ќе предизвикате хаос ако го поддржите. Вучиќ, Додик и други зборуваат за колективната одговорност на Србите, зошто го прават тоа?

Додик ја користи политиката на страв и поделеност. Тоа е она што тој го прави. Зошто? Делумно затоа што сака да го одвлече вниманието на своите гласачи од сопствените грешки и неуспеси. Тој не беше успешен политички лидер во БиХ. Избори 2022 – сите знаеме. Имаше многу измами поврзани со изборот на претседател на РС, тој не победи на тие избори. Финансиски не се снајде добро со РС и не сака да зборува за тоа. Тој не сака да биде искрен со јавноста. Добрата работа во резолуцијата е што може да се прочита на интернет, луѓето можат да ја прочитаат и да сфатат дека тоа што го кажува не е точно.

Американскиот амбасадор е гостин на Пресинг. Тој одговараше на повеќе прашања на Амир Зукиќ за ситуацијата во Босна и Херцеговина, заканите на Додик за растурање на државата, можноста за конфликт, акциите на Америка, потезите на ЕУФОР и НАТО, влијанието на Русија, но и за проширувањето на американската црна листа, антизападната реторика и акцијата против картелот на нарко соработниците.

Слични содржини