Храната и транспортот сочинуваат половина од просечниот јаглероден отпечаток на Французите. Истражувачите велат дека ова во голема мера се должи на зголемената потрошувачка на она што работниот труд ги нарекува „родово стереотипизирани“ производи: автомобили и црвено месо.
Мажите во Франција имаат 26 проценти поголем јаглероден отпечаток од жените, според ново истражување кое истражува како полот влијае врз индивидуалното влијание врз климата.
Студија спроведена врз 15.000 луѓе во Франција, исто така, покажа дека разликата во емисиите меѓу половите може да биде голема колку и разликата меѓу поединците со пониски и повисоки приходи.
Како родовите норми ги обликуваат индивидуалните јаглеродни отпечатоци?
Истражувањето, кое сè уште не е рецензирано од колеги, доаѓа од Истражувачкиот институт Грантам за климатски промени и животна средина при Лондонската школа за економија (LSE) и Центарот за истражување во економијата и статистиката (CREST).
Исто така, се покажа дека структурата на домаќинствата игра клучна улога во обликувањето на овој јаз во јаглеродниот отпечаток. Луѓето во пар имаат тенденција да се согласуваат за храната, што значи дека самохраните жени често имаат исхрана со помалку јаглероден интензивен внес. Родовите разлики во сообраќајниот отпечаток беа особено големи кога децата беа воведени во заедницата.
Истражувачите велат дека ова покажува дека со кого живеат луѓето и како се поделени нивните улоги, може да го обликува нивното влијание врз климата, пишува „Euronews Green“.
„Нашите резултати сугерираат дека традиционалните родови норми, особено оние што ја поврзуваат машкоста со консумирањето црвено месо и употребата на автомобил, играат значајна улога во обликувањето на јаглеродниот отпечаток на поединецот“, вели Ондин Берланд, соработник по економија на животната средина на ЛСЕ.
„Тоа укажува на потенцијалот за информациски политики што ги оспоруваат таквите норми, на пример со преформулирање на билни алтернативи како компатибилни со моќта и перформансите.“
Потребни се понатамошни истражувања за да се разбере зошто мажите имаат поголем јаглероден отпечаток.
Во исто време, вели Марион Лерутие, доцент на CREST-ENSAE Париз, културните трендови што промовираат сурово месо или исхрана „само со месо“ ризикуваат да ги зајакнат тие норми и да го зголемат однесувањето со висока содржина на јаглерод. Овие трендови често се придружени со негативна реторика за исхраната базирана на растенија.
„Интересно е што не наоѓаме родова разлика во јаглеродниот отпечаток на авионите, средство за транспорт кое се смета за понеутрално од родово од автомобилите“, додава тој.
„Ова сугерира дека разликата се објаснува со родовите разлики во преференциите што им претходат на климатските проблеми.“
Повеќе калории
Контролирањето на факторите што можат да влијаат на резултатите од студиите за родовите разлики може да биде тешко. Кога студијата ги прилагоди социоекономските фактори како што се приходот и образованието, разликата помеѓу јаглеродниот отпечаток на мажите и жените во Франција падна на 18 проценти.
Мажите треба да внесуваат повеќе калории, но консумираат непропорционално повеќе храна од жените. Исто така, генерално, тие имаат повисоки приходи, што претходните истражувања покажуваат дека генерално значи повисоки емисии.
Една студија од 2021 година во Шведска откри дека она што го трошат мажите предизвикува 16 проценти повеќе емисии од она што го трошат жените, и покрај тоа што износот на пари е многу сличен.
Потребни се понатамошни истражувања, објаснува тимот, за да се разбере дали овие разлики во јаглеродниот отпечаток би можеле да бидат последица на поголемата загриженост на жените за климатските промени и нивната поголема веројатност да усвојат климатски пријателски однесувања во нивниот секојдневен живот.