Додик: Неуспешни беа обидите да се спречи одржувањето на Сесрпскиот собор

од Milan1

Претседателот на Република Српска, Милорад Додик изјави дека „многу странски фактори се обиделе да го спречат одржувањето на Сесрпскиот соборво Белград“ и усвојувањето на Декларацијата за заштита на националните и политичките права и заедничката иднина на српскиот народ, што претставува одраз на единство и внимателно избрани позиции кои остануваат трајно запишани.

Додик рече дека некои од тие позиции се однесуваат на резолуцијата за Сребреница во смисла дека таа не се однесува на српскиот народ и дека не ја поддржале 109 земји, што е мнозинство членки на ОН, пренесува Срна.

„Тоа прашање е целосно деградирано од гледна точка на ОН бидејќи тие го прифатија гласањето како неважно прашање, само за да обезбедат некое наводно мнозинство“, рече Додик.

Слични содржини