Елон Маск ги откри плановите за два нови модели на возила

од Radmila Tasevska

Цената на акциите на компанијата се зголеми за 4,4% ден по настанот, бидејќи инвеститорите ги поздравија коментарите, иако Маск призна дека економскиот раст и високите каматни стапки се потенцијален проблем. И покрај загриженоста, цената на акцијата на Tesla скокна за 43,6% оваа година.

Инвестициската компанија КапиталРС од Белград подготви бесплатен водич „Како да тргувате со цената на акциите на Тесла“ за сите кои се заинтересирани да научат како да тргуваат со цената на акциите на Тесла (т.н. финансиски договори за разлика, англиски CFD) над Интернет.

Аналитичарите сметаат дека едниот модел би можел да биде претходно најавениот Robotaxi, а другиот автомобил со цена од 25.000 долари, кој долго време се рекламира како модел кој секој може да си го дозволи.

Маск изјави дека Tesla ќе ги испорача своите први Cybertrucks оваа година. Подоцна го објави својот предлог за изградба на нова фабрика за електрични автомобили во Индија, а Маск се чини дека се обидува да го диверзифицира својот бизнис, земајќи ги предвид прашањата меѓу САД и Кина околу Тајван. Се држи до својот амбициозен план за производство на 20 милиони возила годишно до 2030 година, двојно повеќе од сегашното годишно производство во Мумбаи.

Инвестициските банки остануваат оптимисти за идната вредност на компанијата, а Bank of America дава цел на цена од 225 долари по акција.

Слични содржини