Постојат неколку рецепти со кои можете да бидете сигурни дека ќе ви се допаднат дури и оние кои можеби не се премногу љубители на слатки. Ова се Фереро топките со кои навистина не можете да погрешите. Оваа торта неодоливо потсетува на купените Фереро топчиња. Станува збор за топчест чоколаден деликатес од истоимената компанија.
Оваа верзија на Фереро топки купена во продавница се состои од цел печен лешник, спакуван во тенка обвивка. Внатрешноста се полни со крем од лешник. Надворешната обвивка е прекриена со млечна чоколада до совршена мера, во која има мали парчиња лешник. Секоја од тие топчиња е поединечно завиткана во златна хартија.
Како се прават Фереро топките?
Според официјалниот рецепт за Фереро топчиња, чоколадото се состои од цел печен лешник завиткан во тенка лушпа од обланда која е исполнета со чоколадо од лешник. Главните состојки на Фереро топчињата се шеќер, какао путер, какао во прав, обезмастено млеко во прав, путер, лецитин (соја), ванилин шеќер, лешници, палмино масло, пченично брашно, сурутка, средство за навлажнување и малку сол.
Секако, производствените процеси се тајни, но тоа се состојките наведени на Фереро топчињата, врз основа на кои многу љубители на слатки се обиделе да го пресоздадат рецептот. Официјалниот рецепт сè уште е таен бидејќи од 2015 година во производството не смеат да се користат електронски уреди кои би можеле да се користат за снимање на производството. Исто така, топчињата Фереро не се произведуваат рачно туку со машина, поради што секоја топка е еднаква и совршена.
Кога ќе подготвите домашен рецепт за Фереро топчиња, секако нема сите да бидат совршени, но веруваме дека ќе бидат подеднакво вкусни. Подолу е најдобриот рецепт за Фереро топки.
Рецепт за Фереро топки нема да ви требаат многу состојки за да ја направите оваа вкусна бонбона и веројатно веќе ги имате сите во вашата фиока за колачиња. Најважната состојка се всушност лешниците бидејќи Фереро е познат по својот вкус на печен лешник. Ви носиме рецепт од блогот Домачица, кој покрај рецептот за топчиња Фереро, има и рецепт за колач Фереро, кој би било штета да не го пробате.
Потребни состојки:
– 200 грама пржени лешници
– 150 грама наполитанки
– 150 грама нутела или друг чоколаден намаз
– 100 грама темно чоколадо
– 3 лажици масло
Подготовка:
За почеток ќе треба да ги испржите лешниците, а тоа најлесно е на тава за неколку минути. Кога ќе добијат златна боја, доволно се пржат. Кога малку ќе се изладат, исечкајте ги со сечење или во блендер. Направете го истото со наполитанките. Измешајте 100 грама суви мелени лешници и сите обланди, па додадете чоколаден намаз или нутела. Остатокот од лешниците ќе го искористите за украсување на топчињата.
Прво измешајте ја смесата со процесор за храна, а потоа можете да ги користите и рацете. Кога се ќе се соедини, оставете го во фрижидер неколку минути додека смесата не се набие. Ќе знаете дека е доволно компресирано ако можете да направите топчиња од него.
Со раце обликувајте ги топчињата Фереро. Најлесно ќе ви биде прво да здробите малку од смесата меѓу дланките, а потоа да ја обликувате во топка. Ако рацете ви се лепливи, измијте ги, но не додавајте брашно или какао за да бидат помалку лепливи. Ставете ги топчињата на плех и оставете ги повторно да се изладат.
Следно, стопете 100 грама темно чоколадо (или млечно ако сакате многу послатко) со малку масло. Додека е жешко чоколадото, натопете ги топчињата во него. Постапката за Фереро топчињата е прво да ги потопите во чоколадо, малку да ги исцедите, а потоа да ги виткате во мелени лешници. На топчињата можете да ги посипете и лешниците.
И тоа е тоа, наздравје!