Потрошувачка на шеќер по лице во деловната 2023/24 година падна од 33,9 на 30,4 килограми, што е за десет отсто помалку во однос на претходните дванаесет месеци, објави Федералниот земјоделски информативен центар (БЗЛ).
„Самите бројки не се доказ за реален пад на потрошувачката на шеќер во Германија, бидејќи се однесуваат на шеќерот произведен во Германија и на чисто пресметаната потрошувачка по глава на жител“, рече Барбара Кајзер, раководител на Федералниот центар.
Сепак, неодамнешните податоци од Институтот Макс Рубнер покажаа дека содржината на шеќер во некои важни преработени намирници е значително намалена. Примерите вклучуваат житарици за појадок и препарати од јогурт.
За многу видови храна, потрошувачите претпочитаат нивниот вкус да биде малку помалку сладок. Ова е очигледно од извештајот за исхрана неодамна објавен од Федералното Министерство за земјоделство. Според студијата, 85 отсто од испитаниците се за додавање помалку шеќер во готовата храна.
Две третини од испитаниците секогаш или главно обрнуваат внимание на содржината на шеќер кога купуваат преработена храна, значително повеќе отколку на масти или сол.