Германија сака да ја укине „пензијата на 63 години“, но со посебно правило

од Vladimir Zorba

Веројатно се избројани деновите на таканаречената „пензија на 63 години“. Се повеќе политичари и економисти во Германија се залагаат за укинување на предвременото пензионирање. Со оваа одлука се согласува и министерот за финансии, пишуваат германските медиуми.

„Пензионирање на 63 години“ е контроверзна тема. Германската економија се бори да го најде секој работник, додека од друга страна, стотици илјади луѓе секоја година одат предвремено во пензија.

Од 2014 година, лицата кои се во законско пензиско осигурување 45 години имаат можност предвремено да се пензионираат без одбиток – што многумина го прават. Но, тоа не само што ги оптоварува компаниите, кои поради тоа мора да изгубат добри вработени, туку и пензиските фондови, пишува магазинот Феникс.

Според тоа, расправата за укинување на оваа регулатива станува се пожестока.

Заедно со економистите, на ова повикуваат и претседателот на работодавачите Рајнер Дулгер и премиерот на Баден-Виртемберг – Винфрид Кречман (Зелените). ФДП сега исто така јавно го бара тоа, дури и ако тоа е спротивно на желбите на коалициониот партнер СПД.

Заднина е спор околу прашањето како да се растеретат компаниите во Германија, пишуваат германските медиуми. ФДП би сакал да ги намали даноците, но тоа потоа ќе мора да доведе до дополнителни кратења на државниот буџет.

Политичарот на ФДП, Ото Фрике, во интервју за германските медиуми изјави дека сите ставки во буџетот ќе мора да се преоценат за да се дозволат даночни олеснувања за компаниите во иднина, јавуваат германските медиуми. „Тогаш треба да кажете без кои работи можете? И потоа видете каде социјалните бенефиции се усогласени со она што е потребно. Каде што всушност има потреба“, објаснува тој.

Фрике ја наведе како пример пензијата во 63. Ставот на ФДП е дека таа повеќе не е потребна. „Но, тоа не значи дека оние кои имаат особено тешки работни места да не добиваат посебен третман“, вели Фрике. Нејасно е што мисли Фрике за кои работни места би важело предвремено пензионирање.

Со него се согласува и министерот за финансии Кристијан Линднер (ФДП). Тој го критикуваше парадоксалниот факт дека на висококвалификуваните лица им беше дозволено предвремено пензионирање иако тие сè уште можат да продолжат да работат.

„Мораме да го продолжиме работниот век“, рече Линднер. Тој и неговата ФДП јасно се позиционираат против нивните коалициски партнери, СПД и Зелените, кои најмногу го поддржуваат пензионирањето на 63 години.

Во јануари, министерот за труд и социјална заштита, Хубертус Хајл (СПД) јасно стави до знаење дека предвременото пензионирање нема да заврши додека тој е на власт.

„На 63 години веќе нема пензија, старосната граница за пензионирање за оние кои се особено долго осигурени е над 64 години и ќе се искачи на 65 години“, рече тој. „Секој со 45 години стаж има право да се пензионира предвреме без одбиток“, рече Хејл.

Минатата година бројот на барања за пензија без одбивка по 45 години работа се искачи на рекорд. Како што објави весникот „Билд“ на крајот на октомври, повикувајќи се на германското пензиско осигурување, до крајот на септември 2023 година веќе имало добри 245.000 барања за пензија ослободени од данок од 63-годишна возраст – околу 17 проценти повеќе отколку во исто време минатата година, пишува „Феникс“.

Слични содржини