Сендвич кој е идеален за на плажа и нема да стане гаден.
Правилниот редослед на редење е клучот за совршено завиткан сендвич. Така, помеѓу две кришки леб наредете по ред зелена салата, домат, мајонез, кечап, сенф, кисели краставички, салама по избор, сирење и сланина. Секако, доколку некои состојки не ви одговараат, слободно исфрлете ги или заменете ги со други, но по наведениот редослед.
За да може еден сендвич да трае цел ден на плажа, клучно е правилно да го подготвите лебот. Прво, лесно испечете го – ова не само што ќе ја намали влагата, туку ќе придонесе и за крцкавост на сендвичот.
Добро исушете ја целата храна. Пред да додадете зелена салата, домати, кромид и сите други состојки, отстранете ја колку што е можно повеќе влага од нив.
По миењето и сечкањето на производите, одвојте неколку минути за да исушите сè со хартиена крпа. Посебно внимание посветете на доматите и пукнатините во листовите на зелената салата. Доволно е само малку тапкање со крпа и ќе забележите огромна разлика.
За да создадете бариера за влага, започнете го сендвичот со суви состојки: зелена салата, сирење или сланина. Ставете ги од внатрешната страна и од горните и долните кришки леб. Сирењето делува подобро на дното од зелената салата.
Врз кашкавалот ставете ја саламата/сечењето по ваш избор. После тоа додадете состојки кои содржат многу влага, како кромид и кисели краставички. Наредете ги доматите врз зелената салата.
Зачините одат во средината на сендвичот, според N1 Загреб.
Последниот чекор е правилно да го завиткате сендвичот. USA Today наведува дека само пластична кеса не е доволна. Наместо тоа, цврсто завиткајте го сендвичот во хартија за се да биде цврсто поврзано и состојките да не испаднат. После тоа, сендвичот можете да го ставите во пластична кеса.