Климатски цели: Гермaнија затвори 15 термоелектрани на јаглен

Сепак, јагленот сè уште е вториот најважен извор на енергија во Германија за производство на електрична енергија.

од Бети Божиноска
185 прегледи

Германија затвори 15 термоелектрани на јаглен за Велигден за да се осигура дека земјата ќе ги исполни целите за климатска неутралност, а министерот за економија Роберт Хабек рече дека централите не се „ниту неопходни, ни економични“.

Германија си постави за цел постепено да ги укине своите електрани на јаглен до 2030 година. Сепак, поради енергетската криза што произлезе од војната во Украина, 15 електрани беа привремено задржани во мрежата за да помогнат во борбата со зголемените цени на енергијата. Бидејќи цените оттогаш се стабилизираа, Германија одлучи да ги затвори електраните.

„Неколку електрани на јаглен, кои сè уште беа вклучени во мрежата како мерка на претпазливост во последните две години, сега се излишни и можат засекогаш да се исклучат од мрежата“, изјави Хабек за ДПА во понеделникот.

Откако германската инфлација во 2022 година достигна рекордно високо ниво во последните 40 години поради високите цени на енергијата, ситуацијата се стабилизираше и инфлацијата се намали во март на најниско ниво од јуни 2021 година, покажа ново истражување во понеделникот.

„Цените на струјата и бензинот значително се намалија, а проширувањето на обновливите извори на енергија значи дека „најголемиот дел од електричната енергија сега доаѓа од чисти, климатски извори“, истакна Хабек.

Во неделата, седум од 15-те термоелектрани на јаглен, кои имаа вкупен капацитет од околу 3,1 гигавати, веќе беа исклучени од мрежата во рударската област на Рајна и во Бранденбург. Во понеделникот, германското Министерство за економија објави затворање на осум дополнителни електрани на јаглен со вкупен капацитет од 1,3 гигавати.

Енергетскиот удел од термоелектраните на јаглен веќе забележа значителен пад во 2023 година, намалувајќи се на 26,1 отсто од 33,2 отсто во 2022 година. Сепак, јагленот сè уште е вториот најважен извор на енергија во Германија за производство на електрична енергија.

Слични содржини