Од Просеко во Италија до Гинис во Ирска, климатските промени сериозно ја загрозуваат иднината на традиционалните европски пијалаци. Промените во вкусот, недостатокот на вода и намалените приноси се само дел од проблемите со кои се соочуваат производителите.
Производството на Просеко, пенливото бело вино од североисточна Италија, може да се намали за една петтина поради климатските промени. Виноградите во планинските региони Ваљдобиадене и Конељано, каде се произведува најквалитетното Просеко, се соочуваат со ерозија на почвата и лизгање на теренот поради интензивните дождови. Сушите дополнително ги отежнуваат условите за наводнување. Според производителите, нестабилното време може значително да ги намали приносите на грозје.
Палинката, традиционалната унгарска овошна ракија, исто така е под закана. Климатските промени ги отежнуваат условите за одгледување на овошје како малини и црни рибизли, кои се клучни за производството на палинка. Промените во ветровите и екстремните временски услови доведоа до смрзнување на младото овошје на дрвјата во пролет и суши во лето. Некои производители експериментираат со нови сорти овошје, како киви, што му дава сосема различен вкус на традиционалниот пијалак.
И британската пинта пиво може да стане историја поради климатските промени. Топлите и суви услови ги оштетуваат растот на хмељот, кој му дава горчлив вкус на пивото. Научници работат на создавање на сорти хмељ отпорни на климатските промени, но процесот може да трае и до 10 години. Во меѓувреме, фармерите користат техники како капно наводнување и преместување на културите близу до извори на вода за да ги ублажат ефектите.
Гинис, едно од најпознатите пива во светот, е исто така во опасност. Диаџио Плк, компанијата зад Гинис, изрази загриженост поради недостатокот на вода, која е клучна за производството на пивото. Водата чини над 90% од составот на пивото, а компанијата веќе работи на стратегии за справување со оваа криза.
Климатските промени не ја загрозуваат само природата, туку и културното наследство на Европа. Традиционалните пијалаци, кои се дел од идентитетот на многу земји, се соочуваат со сериозни предизвици. Доколку не се преземат брзи мерки, овие пијалоци може да станат само сеќавање.