Медведев цитираше руски поет: На Полјаците им беше наметната лажна националност

од Radmila Tasevska

Поранешниот руски претседател и актуелен заменик-претседател на рускиот Совет за безбедност, Дмитриј Медведев, како дел од проектот „Збор на класиците“ на руската државна телевизија, прочита извадок од писмото на рускиот поет Фјодор Тјутчев. Писмото од 1844 година е упатено до уредникот на „Всеобшчаја газета“, Густав Колб, а Тјутчев во него пишува за вистинските основи на рускиот успех и освојување.

Медведев го започна својот настап со зборовите на поетот дека „со векови европскиот Запад сосема генијално веруваше дека постои и не може да има друга Европа освен него“, пренесува руската државна новинска агенција РИА Новости.

„Штом ќе признаеме, сè е јасно, сè е објаснето. Станува јасна вистинската основа на брзите успеси и неверојатната експанзија на Русија што го запрепасти светот. Почнувате да разбирате дека т.н. природно и легитимно нешто што некогаш било направено во историјата, се случи само огромно обединување“, продолжи поранешниот руски претседател.

„На Полска и се наметна лажна цивилизација и лажна националност“

„Исто така, станува јасно зошто, еден по друг, сите неприродни аспирации, сили и институции што и стоеја на патот, спротивно на големиот почеток што го претставува, беа уништувани еден по друг од Русија. Зошто, на пример, Полска мораше да пропадне“, додаде тој.

„Се разбира, не станува збор за изворната полска националност, недај Боже, туку за лажната цивилизација и лажната националност што и се наметнати“, посочи Медведев. „Зборот на класиците“ е заеднички проект на руското Министерство за култура и Руската државна телевизија, а како дел од него, бројни претставници на руското Министерство за надворешни работи, меѓу кои и Сергеј Лавров, ги читаа делата на автори како Михаил Булгаков и Фјодор Достоевски.

Слични содржини